Правда і міфи про молоко: думка відомого дієтолога

Молоко – унікальний продукт, в якому міститься велика кількість корисних речовин. Деякі з них взагалі не зустрічаються в інших продуктах харчування, а найефективніший промисловий спосіб донести їх до споживача – ультрапастеризація. Потрібно лише звільнитися від деяких поширених упереджень і пити УВТ-молоко спокійно.

16 листопада в рамках Milk Media Workshop дієтолог і гастроентеролог Галина Незговорова провела лекцію, де розвінчала популярні міфи про ультрапастеризоване молоко.

Міф №1: Молоко зберігається довго в упаковці, тому воно несправжнє і втратило всі корисні властивості
Існує думка, що молоко “з-під корови” – найкраще. З цим можна погодитися, якщо тварина абсолютно здорова і є впевненість, що його господиня дотримується усіх необхідних санітарно-гігієнічних заходів утримання корови і отримання молока. Однак не можна забувати, що і інші продукти харчування (в тому числі і навколишнє середовище) десятки років назад дуже сильно відрізнялися за якісним складом від нинішніх, тобто були “здоровішими”. Купуючи молоко у неперевіреного продавця, ви ризикуєте потрапити на розбавлений варіант або на молоко з додаванням соди.
Наявність речовин, яких не повинно бути в молоці, можна перевірити тільки на відповідному обладнанні в лабораторії, що і робиться на пунктах прийому молока перед його транспортуванням на молокопереробні комбінати з проведенням декількох повторних (контрольних) перевірок вже безпосередньо на виробництві.
Для знешкодження молока, зокрема – для знищення мікроорганізмів, використовують теплову обробку. Це дозволяє отримати безпечний в гігієнічному відношенні продукт і збільшити термін його зберігання, при мінімальній зміні смаку, кольору, харчової та біологічної цінності.
Найбільш ефективний сучасний метод обробки молока – ультрапастеризація, при якому молоко піддається термічній обробці при температурі 137 С протягом 4 секунд, охолоджується і упаковується в асептичних умовах, що відповідає вимогам промислової стерильності і повної харчової безпеки.

Міф № 2: При виробництві молока в нього додають сухе молоко

Технологічний процес передбачає використання тільки молочну-сировину, причому, виключно високої якості (першого і вищого сорту), яке відповідає вимогам ДСТУ 3662, технічних умов на виробництво молочних продуктів та вимог міжнародних стандартів якості.
Будь-який “порошок” при високій температурі налипне на трубопроводи, що призведе до зниження температури пастеризації в контрольній критичної точки і зупинки всього процесу, що категорично неприпустимо на виробництві. Крім того, продукт з наявністю домішок може мати відхилення в показниках якості (гіркий смак, густу консистенцію і т. д.), бути небезпечним і призвести до змін терміну придатності молока, що дискредитує підприємство, його випускає.

Джерело

Поділись


Новини партнерів