
Відомо, що від того, які продукти ми споживаємо, залежить наше здоров’я. Тому слід знати, що саме вживати для здорового та активного життя.
“До мене щодня звертаються пацієнти із серйозними порушеннями здоров’я, — пише лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Фейсбук. — Це для пересічних людей — вони звичайні люди, одягнені, усміхнені, деякі, можливо — з надмірною вагою. Для мене — це люди з високим рівнем запальних процесів, порушеним обміном речовин, стеатозом (ожирінням) печінки та підшлункової залози, порушеннями травлення, роботи серця, слабкістю, поганим самопочуттям та заниженою самооцінкою.
Здорове харчування — це один із найпотужніших факторів здоров’я та довголіття. Є багато досліджень, які показують, як компоненти нашої їжі можуть “виключати” активність генів, пов’язаних із хворобами та старінням. Використовуймо ці знання вже, а в недалекому майбутньому наука додасть нам більше можливостей жити довго і без хвороб”.
Отже, лікар пропонує такий рецепт здорового сніданку:
– Каша із сочевиці з томатним пюре і куркумою, змішана з вареною крупою кіноа, полита оливковою олією extra virgin.
– “Зелена тарілка”: половина авокадо, петрушка, рукола, броколі.
– “Ягідно-фруктова тарілка”: журавлина, брусниця, гранат, грейпфрут, квадратик 99% шоколаду.
– Насіння чіа. Попередньо розмочене в теплій воді, змішане з двома столовими ложками кефіру.
– Яйце варене, половинка, з хумусом.
– Вода з лимоном, температури чаю.
“Чим він корисний?
Нутрієнти найкращої якості: білки, жири, складні вуглеводи та фітонутрієнти.
Низький глікемічний індекс. Це важливо не лише для запобігання цукрового діабету 2 типу, збільшення маси тіла, але й для профілактики запалень, хвороб і старіння організму взагалі.
Багато клітковини. Вона добре насичує, “годує” кишечні мікроорганізми і забезпечує здоров’я мозку.
Поліфеноли. Це група фітонутрієнтив, які мають адаптогенну та загальну оздоровчу дію (наприклад, гранат пригнічує ріст патогенної мікрофлори в кишечнику, а, значить, зміцнює імунітет, чи журавлина запобігає запальним явищам в сечовивідних шляхах — профілактика циститів і тп).
Чому варто харчуватися саме так і інколи навіть “позаморочуватися”? Тому що з віком ресурси організму зменшуються, і чим старші стаємо, тим це відбувається швидшими темпами. Ресурси здоров’я не безконечні. Ми не думаємо про це, коли молоді, але це дається взнаки пізніше і дуже сильно усладнює життя”.