Цукор проти кальцію: розкрито секрет виникнення карієсу

Швейцарські біологи провели дослідження, яке допомогло їм розкрити один із секретів стоматології, а саме – виникнення карієсу. Фахівці виявили механізм, що допомагає бактеріям карієсу не вбити самих себе всередині зубного каменю і не дозволяє організму людини відновлювати пошкоджену емаль. Про роботу вчених йдеться в статті, опублікованій в спеціалізованому виданні PLoS One.

Нагадаємо, поширене захворювання зубів – карієс – пов’язане з діяльністю бактерій, що живуть в порожнині рота. Вони перетворюють цукор в кислоту, яка негативно діє на емаль. Раніше вчені не могли відповісти на питання, яким чином бактеріям вдавалося виживати в середовищі вільних іонів кальцію, які, по ідеї, повинні були вбивати мікроби.

Читайте також: Чому деяким людям складно відмовитися від солі

Біологи з Швейцарії довели, що бактерії виробили для себе спеціальний механізм захисту. Від вмирання вони рятуються за рахунок синтезу позаклітинних полісахаридів – довголанцюжкових молекул, які з’являються завдяки залишкам цукру. Дані полісахариди пов’язують кальцій, який вивільняється з емалі зубів, в результаті його токсична дія нейтралізується. Тим самим бактерії ще надійніше вбудовуються в зубному нальоті, викликаючи карієс. Пов’язані іони кальцію більше не в змозі повернутися в емаль і захистити зуб.

Джерело

Поділись


Новини партнерів