Розвінчано міф про те, що в день треба випивати 2,5 літра води

Доволi популярну нинi тезу про те, що для здоров’я людинi слiд випивати не менш нiж 2,5 лiтра води на день, спростував професор Медичної школи унiверситету штату Iндiана (США) Аарон Е. Керролл.

Лiкар вважає: у бiльшостi людей тiло запрограмоване так, що сигналiзує про спрагу задовго до того, як справдi почалося зневоднення. Тож те, що ця проблема загрожує кожному, хто не п’є 2,5 лiтра чистої води, — мiф.

Тодi ж скiльки потрiбно пити? I в яких випадках вiдчуття спраги може обманювати? Докладнiше про це в iнтерв’ю з фахiвцем зi здорового способу життя, кандидатом медичних наук Отто Стойкою.

– Звiдки взагалi взялася популярна теза про те, що для здоров’я
потрiбно пити щонайменше 2,5 лiтра води на день?

— Це заснована на дослiдженнях рекомендацiя дiєтологiв Iнституту медицини США, причому доволi давня. А тi, хто її активно популяризує нинi, часто замовчують, що насправдi медики вели мову зовсiм не про кiлькiсть чистої води, а загалом рiдини,
наголошуючи, що її люди отримують також iз соками, чаєм, стравами i фруктами. Тож, по-перше, нiхто не радив насильно вливати в себе саме 2,5 лiтра мiнеральної чи, скажiмо, фiльтрованої води (що, звiсно, було б тiльки на руку виробникам води та фiльтрiв).

А по-друге, цифра варiюється вiдповiдно до ваги людини. У здоровому людському органiзмi поза клiтинами є в середньому 94% води, самi ж клiтини мiстять до 75% води. Цей баланс, як пiдраховано, забезпечують 40 грамiв води на 1 кг ваги.
Вiдповiдно, при середнiй вазi (60 кг) достатньо в середньому 2,4 лiтра — повторюся, не чистої води, а загалом рiдини впродовж дня. Це пiдтримуватиме спецiальний осмотичний тиск, що обумовлює потрапляння рiдини в клiтини.

— Але як же тодi вирахувати, чи спожито рiдини достатньо — вести
облiк кожної порцiї супу, чаю i скибки кавуна?

— Цього й не потрiбно робити, якщо людина здорова! Регуляцiю об’єму рiдин органiзму здiйснюють нейроендокриннi системи контролю. Все просто: якщо клiтинам бракує води, “вмикається” спрага.

Iнша рiч, що при певних недугах нирок, серця, ендокринних органiв системи контролю не працюють нормально. Так буває, зокрема, при дiабетi, артерiальнiй гiпертензiї та навiть просто у похилому вiцi. Пiсля 50 рокiв так званий порiг дегiдратацiї, що викликає спрагу, пiдвищується, тож старшi люди можуть не вiдчути “тихого” зневоднення. Тому за таких обставин доцiльно стежити, скiльки
вжито рiдини впродовж дня (зокрема i з першими стравами, фруктами), орiєнтуючись на згаданi 40 грамiв на 1 кг ваги чи певну кiлькiсть, рекомендовану лiкарем при конкретнiй патологiї.

— Що вiдбувається з органiзмом, якщо рiдини справдi бракує?

— Зменшення процентного вмiсту рiдини тягне за собою небезпечнi порушення: вiд функцiй засвоєння їжi, видiлення з неї поживних речовин, їх транспортування до клiтин — до виведення продуктiв розпаду. Кров стає густiшою, i це загрожує тромбами, закупорюванням судин, вiдповiдно, iнфарктом та iнсультом. Але й
надмiрна кiлькiсть рiдини — це зайве навантаження на судини, нирки, серце та iншi органи навiть здорової людини. Перший сигнал про це — набряки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів