Чи правда, що лляне насіння суперкорисне

Насіння льону – Суперфуд нарівні з насінням Чіа і ягодами годжі. Його кладуть в кашу, смузі або просто їдять перемеленим. Фахівці вирішили з’ясувати, чи варто всюди додавати це насіння і яка від нього користь насправді.

Льон – древня рослина, з якої вже давно роблять олію. Насіння льону продається в магазинах здорового харчування як корисне доповнення до каш, смузі і салатів. Головна перевага лляних насіннячок – велика кількість поліненасичених жирних кислот омега-3 і 6. Там їх більше, ніж в риб’ячому жирі.

Жирні кислоти необхідні для здорового функціонування нервової, імунної, репродуктивної і серцево-судинної системи. Кислоти беруть участь у формуванні мембрани клітин і всмоктування поживних речовин в ці клітини. Омега-3 розріджує кров і запобігає тромбозу. Насіння льону містять майже в чотири рази більше омеги-3, ніж омеги-6 – це найздоровіший баланс поліненасичених кислот серед всіх продуктів харчування . Омега-6 в тваринних продуктах некорисна: може підвищити рівень холестерину, привести до інфаркту і цукрового діабету. А в правильному співвідношенні з омега-3 в рослинних продуктах вона підтримує здоров’я органів.

Наталя Фадєєва, лікар, дієтолог-ендокринолог, доктор медичних наук, зазначає: «До складу лляних насіннячок входять поліненасичені жирні кислоти. Особливо важлива кислота омега-3 – вона підвищує рівень хороших жирів в крові і знижує рівень поганого холестерину. Ця кислота особливо необхідна при захворюваннях серцево-судинної системи, порушення ліпідного обміну і атеросклерозі. Лляні насіння містять багато рослинної клітковини і фітоестрогенів. Фітоестрогени – рослинні речовини, подібні до жіночих статевих гормонів, які корисні для жіночого здоров’я. Рослинна клітковина покращує травлення і допомагає при запорах ».

Лляне насіння – джерело вітаміну А, Е, В, цинку, селену; всі вони важливі для здоров’я шкіри і волосся. Селен захищає нуклеїнові кислоти в організмі від руйнування, знижує ризик онкологічних і серцево-судинних захворювань. Калій транспортує клітини, він необхідний для злагодженої роботи всіх органів і внутрішніх систем людини. При нестачі калію спостерігаються порушення серцевого ритму, набряки, проблеми з нирками. Насіння льону – при перерахунку на суху вагу – містять більше калію, ніж банани, які традиційно рекомендують вживати при дефіциті цього мікроелемента.

«Насіння льону можна додавати в кашу, салати, випічку, хліб, другі страви, кисломолочні продукти, робити з них кисіль із зеленню. Їсти насіння льону можна як в цілісному, так і в перемеленому вигляді. У день достатньо столової ложки. Я не рекомендую їсти перемелене лляне насіння як кашу з чистого льону – це занадто калорійне блюдо. Не забувайте: це все-таки насіння з великою кількістю рослинної олії і, відповідно, великою кількістю калорій. А ось додавати льон в інші каші – найкорисніший і здоровий варіант », – каже Наталя Фадєєва.

Джерело

Поділись


Новини партнерів