Дефіцит вітамінів є першопричиною багатьох захворювань, тому контроль рівня вітамінів має бути пріоритетом для здоров’я. Оскільки наш організм виробляє вітаміни з певних поживних речовин, збалансоване харчування може задовольнити широкий спектр потреб здоров’я. Однак коли організм позбавляється деяких основних поживних речовин, його функції стають утрудненими.
Деякі недоліки можуть бути настільки руйнівними, що зір може бути втрачений.
Згідно з поясненнями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), дефіцит вітаміну А сприяє сліпоті, роблячи рогівку дуже сухою, тим самим ушкоджуючи сітківку та рогівку. Дослідження показують, що низький рівень вітаміну А впливає не тільки на зір, але і є однією з причин дитячої смертності.
Роль вітаміну А щодо здоров’я очей добре відома. Оку необхідний ряд пігментів, щоб сітківка могла функціонувати та сприймати повний спектр світла.
Коли рівень вітаміну А падає дуже низько, виробництво цих пігментів припиняється, викликаючи курячу сліпоту. Але рогівка – це ще одна частина ока, яка значною мірою залежить від вітаміну А. Без достатньої кількості вітаміну А очі рано висихають, тому що вони не можуть виробляти достатньо вологи, щоб зберігати їх змащеними.
Вітамін А можна отримати з продуктів тваринного походження, тому дотримання збалансованої дієти істотно знизить ризик дефіциту. М’ясо, риба, птиця та молочні продукти – відмінні джерела вітаміну А. Деякі рослинні продукти також містять цю поживну речовину, наприклад, фрукти та овочі, що містять бета-каротин. Ці овочі та фрукти зазвичай червоного, помаранчевого та зеленого кольору і включають моркву, манго, абрикоси, помідори, горох та шпинат.