Як повідомили американські кардіологи, вживання солі може суттєво впливати на ризик серцево-судинних захворювань.
Лікарі провели масштабне дослідження, в якому було використано дані 10 тисяч чоловіків та жінок (приблизно порівну), середній вік яких становив 50 років. Медики оцінювали їх аналізи сечі за принципом “доза-відповідь”.
Аналіз залежності «доза – відповідь» встановлює причинну зумовленість розвитку шкідливого ефекту при дії даної речовини, виявлення найменшої дози, що викликає розвиток ефекту, що спостерігається, і визначення інтенсивності зростання ефекту при збільшенні дози.
З’ясувалося, що більше половини випадків (а саме – 571) серцево-судинних захворювань безпосередньо пов’язані з високим вмістом натрію та низьким – калію.
Як йдеться у дослідженні, збільшення кількості солі в раціоні збільшувало ризик розвитку хвороб серця на вісімнадцять відсотків.
Гіпертонікам та «сердечникам» завжди насамперед рекомендують переглянути свій раціон та відмовитися від усього солоного та гострого.
В останні роки кількість випадків такого небезпечного захворювання, як інсульт, значно зросла. На рівень захворюваності впливають:
- спосіб життя,
- наявність стресів,
- погана екологія,
- зайва вага,
- неправильне харчування,
- малорухливий спосіб життя,
- хронічне захворювання;
- численні шкідливі звички.