Цільова група профілактичних служб США (USPSTF) прийшла до висновку, що в даний час даних недостатньо для визначення користі і шкоди більшості окремих або парних і полівітамінних добавок, але рекомендує не використовувати бета-каротин і вітамін E для профілактики серцево-судинних захворювань (ССЗ) і раку. Ці висновки складають основу проекту рекомендації, опублікованого 4 травня.
Елізабет А. О’Коннор, доктор філософії, з науково-практичного центру Kaiser Permanente в Портленді, штат Орегон, і її колеги вивчили користь і шкоду вітамінів і мінералів для профілактики серцево-судинних захворювань і раку серед здорових дорослих. Були включені дані з 78 досліджень проведених з 694 084 учасниками.
Дослідники виявили, що в порівнянні з плацебо вітамін D з кальцієм або без нього був пов’язаний з меншим ризиком для смертності від усіх причин і смертності від раку.
Бета-каротин, з вітаміном А або без нього, був пов’язаний з підвищеним ризиком серцево-судинної смертності і раку легенів. Ясні дані свідчать про те, що вітамін Е не має позитивного впливу на смертність від усіх причин, серцево-судинних захворювань і раку. Мультивітаміни, вітамін А, вітамін С, кальцій і селен також не впливали на загальну смертність, серцево-судинні захворювання або рак.
Грунтуючись на цих висновках, USPSTF не рекомендує використовувати добавки бета-каротину або вітаміну E для профілактики серцево-судинних захворювань або раку. Що стосується інших полівітамінних добавок, а також одинарних або парних харчових добавок, наявних даних недостатня для оцінки балансу користі і шкоди від використання для профілактики серцево-судинних захворювань або раку.