Ягоди – це дрібні, м’які та їстівні плоди. Вони, як правило, соковиті, округлі, яскравого кольору і мають солодкий, кислий або терпкий смак. Вони дуже смачні, поживні та мають вражаючі корисні для здоров’я властивості, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.
У ягодах багато антиоксидантів, які можуть захистити ваші клітини від пошкодження вільними радикалами. Вони також можуть покращити рівень цукру в крові та відповідь на інсулін при споживанні з продуктами, які мають високий вміст вуглеводів. Ягоди містять клітковину, яка може посилити відчуття ситості, а також зменшити апетит і, відповідно, споживання калорій.
Ось 7 ягід, які вам варто включити до свого раціону:
Малина. Малина – це потужне джерело клітковини. Вона також містить антиоксидантні поліфеноли, які можуть допомогти зменшити окислювальний стрес. Чорна малина може зменшити фактори ризику серцево-судинних захворювань, такі як артеріальний тиск і рівень холестерину в крові. Крім того, малина може зменшити запалення у людей з метаболічним синдромом.
Чорниця. Чорниця є чудовим джерелом вітаміну К. Вона може покращити інші аспекти здоров’я серця, знижуючи рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ у крові, зменшуючи ризик серцевого нападу та покращуючи функцію артерій. Ягоди також можуть знизити ризик діабету.
Полуниця. Полуниця – одна з найбільш вживаних ягід у світі, а також одне з найкращих джерел вітаміну С. Ця ягода може зменшити ряд факторів ризику серцевих захворювань, включаючи рівень холестерину та тригліцеридів у крові та рівень окислювального стресу.
Журавлина. Журавлина надзвичайно корисна для здоров’я, зазвичай її вживають у формі соку. Найвідоміша корисна властивість журавлини – це її здатність знижувати ризик інфекцій сечовивідних шляхів. Також дослідження показали, що вживання соку з журавлини може знизити рівень холестерину, кров’яного тиску, окислювального стресу та жорсткості артерій.
Ягоди годжі. Ягоди годжі також мають високий вміст вітаміну А та зеаксантину, що важливо для здоров’я очей. Також у них містяться важливі антиоксиданти.
Виноград. Шкірка та кісточки винограду є прекрасним джерелом антиоксидантних поліфенолів, які можуть знижувати як артеріальний тиск, так і швидкість серцебиття. Виноградний сік може навіть принести користь здоров’ю мозку.
Ягоди асаї. Ягоди асаї є одним з найкращих джерел антиоксидантних поліфенолів і можуть містити у 10 разів більше антиоксидантів, ніж чорниця. Вони сприяють підвищенню рівня антиоксидантів у крові та зменшенню хімічних речовин, що посилюють окисний стрес. Антиоксиданти в них можуть допомогти зменшити симптоми остеоартриту.