По всьому світу тисячі людей страждають від нестачі вітаміну D. Більшість знає про його важливість для здоров’я кісток, але він також відіграє не останню роль у формуванні імунітету, зниженні ваги, підтримці здоров’я шкіри, контролі рівня цукру в крові, регуляції росту клітин та підтримці рівня кальцію в організмі, пише Жіночий світ.
Рівень вітаміну D3 в організмі може падати через вживання газованих напоїв, куріння, зловживання кавою та чаєм, поганий раціон, тощо. Тому його потрібно перевіряти кожні 6 місяців.
Найкраще джерело вітаміну D – це сонячне світло, але в умовах його нестачі ви можете скористатись харчовими джерелами цієї поживної речовини:
Гриби. Свіжі гриби – це потужне джерело поживних речовин. Гриби під впливом сонячного світла перетворюють ергостерол, природний компонент грибів, у вітамін D. Вживання грибів – це чудовий спосіб додати вітамін D у свій раціон.
Яєчний жовток. Яйця – це зручний спосіб підвищити рівень вітаміну D в організмі, адже вони дешеві та доступні круглий рік. Кількість вітаміну D в яєчному жовтку залежать від впливу сонця та вмісту вітаміну D у курячому кормі.
Соєве молоко. Соєве молоко є чудовим продуктом для вегетаріанців, який може забезпечити їх вітаміном D та іншими поживними речовинами. Це також хороший варіант для тих, хто страждає на непереносимість лактози.
Апельсиновий сік. Апельсиновий сік є чудовим джерелом вітаміну D, навіть серед пакетованих соків можна підібрати варіанти, багаті на цю поживну речовину. Але краще та безпечніше приготувати його вдома зі свіжих фруктів.
Коров’яче молоко. Коров’яче молоко є чудовим джерелом вітаміну D і кальцію. Вони важливі для здоров’я кісток, легенів та нирок, тому молоко та молочні продукти залишаються важливою частиною раціону людини.
Жирна риба. Ви можете знайти значну кількість вітаміну D, а також жирних кислот омега-3 у жирних сортах риби, як тунець, скумбрія та лосось.