У числі доступних суперпродуктів, які забезпечують здоров’я мозку, захищаючи його від вікового когнітивного ослаблення, фахівці називають капусту, квасолю, оселедець, ячмінь, йогурт і інші.
Здоров’я мозку знижується в міру прожитих років природним чином – це вважається незмінною частиною процесу старіння. Але деякі несприятливі фактори можуть значно прискорювати цей процес, підвищуючи ризик виникнення когнітивних розладів, деменції, хвороби Альцгеймера.
«Ви можете поліпшити пам’ять, концентрацію і загальне здоров’я центральної нервової системи, якщо будете вживати продукти, які покращують функції мозку», – розповіли фахівці на порталі Food News.
Експертами були названі суперпродукти, що забезпечують захист мозку від порушень, і багато з них цілком доступні.
Зелень. Відрізняється великою кількістю антиоксидантів (конкретно бета-каротином, кемпферолом), що захищають нейрони від ушкодження. Шпинат, крес-салат, салат ромен мають високу концентрацію вітаміну К і фолату – мікроелементів, що уповільнюють вікове розумове погіршення, що запобігають розвитку деменції.
Капуста. Хрестоцвіті овочі насичені антиоксидантами: вітаміном С, який поліпшує загальний стан мозку, і глюкозинолатів, що знижують ризик нейродегенеративних захворювань (хвороби Альцгеймера, Паркінсона).
Бобові. Регулярне вживання арахісу, сочевиці, нуту, квасолі ефективно підтримує активні функції мозку. Ці доступні суперпродукти несуть в собі потужну комбінацію антиоксидантів і поживних речовин, здатну блокувати процеси розвитку запалення, що викликає неврологічні розлади.
Жирна риба. Скумбрія, оселедець, тунець, сардини є відмінним джерелом омега-3 жирних кислот, споживання яких запобігає занепад розумових здібностей, стимулює кровообіг мозку, захищаючи від тромбозу.
Цілісне зерно. Овес, лобода (кіноа), жито, ячмінь, гречка природно багаті комплексними вітамінами групи В, які боряться із запаленням мозку, допомагають зберегти до глибокої старості життєво важливі когнітивні функції.
Домашня птиця. Курка, індичка є суперпродуктом для мозку завдяки своєму білку, який стимулює виробництво хімічних речовин дофаміну і норадреналіну. Будучи нейротрансміттерами, вони захищають організм від згубного впливу стресу, забезпечують профілактику неврологічних розладів (наприклад, синдрому дефіциту уваги і гіперактивності СДУГ).
Йогурт. Вплив стану кишечника на мозок доведений. Даний продукт сприяє збільшенню корисних кишкових бактерій, що захищає від розладів настрою, мінімізують стрес, знижує занепокоєння, тривожність. Крім того, йогурт сприяє виробленню ацетил-L-карнітину, з’єднання, що перешкоджає віковим когнітивним розладам.
Соняшникова олія. Нерафінована олія містить багато вітаміну Е – він діє як потужний антиоксидант проти інтелектуальних порушень.