Напої, які вживає людина, можуть мати різний вплив на організм. Підшлункова залоза виробляє ферменти, які необхідні для розщеплення продуктів. Деякі види напоїв можуть руйнувати тканини підшлункової залози, і приводити до неприємних симптомів.
Напої можуть містити корисні і шкідливі компоненти. Часто надмірне вживання шкідливих напоїв призводить до болю і дискомфорту. Серед шкідливих напоїв слід відзначити:
1. Алкоголь
Алкогольні напої, потрапляючи в організм, руйнують тканини підшлункової залози. В результаті чого орган не виконує повноцінно всі необхідні функції. При частому вживанні алкоголю утворюється запальний процес, і дискомфорт після вживання їжі.
2. Газовані напої
Часте вживання газованих напоїв саме по собі може призвести як до появи панкреатиту, так і до загострення хронічного процесу.
Бульбашки газу призводять до подразнення підшлункової. Людина регулярно відчуває важкість і біль, після вживання таких напоїв.
3. Солодкі напої та соки
Незважаючи на те, що фруктові соки містять велику кількість вітамінів, часте вживання може завдати шкоди органам травлення.
Завдає шкоди саме концентрований напій. Велика кількість кислот руйнує тканини і призводить до запального процесу. Тому медичні фахівці рекомендують розбавляти соки і напої водою.
4. Кава і міцний чай
Вони наносять шкоду, якщо вживати їх на порожній шлунок. Потрапляючи в органи травлення, кофеїн активує вироблення ферментів для розщеплення продуктів харчування. Такий вплив шкодить підшлунковій залозі і стінкам шлунку.
5. Енергетичні напої
Вживання енергетичних напоїв негативно відображається на роботі всього організму. Особливо шкода наноситься підшлунковій залозі.
Таурин, що входить до складу більшості енергетичних напоїв, руйнує клітини підшлункової залози. Скупчення таурину може призводити до запальних процесів і крововиливів.
Енергетичні напої можуть призвести до повного руйнування підшлункової залози.
6. Жирні бульйони
Наваристий бульйон з великим вмістом жиру навантажує підшлункову залозу і призводить до зниження її функцій. Регулярне споживання наваристих бульйонів призводить до поступового руйнування тканин і запального процесу.
Найчастіше використовується для пиття курячий бульйон. Тому перед початком приготування необхідно знімати шкірку. Також при покупці курки немає впевненості, що при годівлі птиці не використовувалися гормональні препарати, які негативно відбиваються на органах травлення людини.
Регулярне вживання шкідливих напоїв може призвести до появи запальних процесів в підшлунковій залозі. Руйнування клітин підшлункової залози, викликає часті больові симптоми і неповноцінне розщеплення продуктів на більш дрібні частинки.
Процес відновлення підшлункової залози займає тривалий період, тому рекомендовано, уважно стежити за кількістю вживаних шкідливих напоїв.