Експерт розповів, які є різновиди ботулізму та як його уникнути

Ботулізм – це захворювання, викликане токсинами, що виробляє бактерія Clostridium botulinum. Це потенційно смертельна хвороба, пише Жіночий світ.

Фахівець із безпеки харчових продуктів з StateFoodSafety Джанілін Хатчінгс розповіла, про різні типи ботулізму і про те, як від нього захиститись.

Існує три поширені типи ботулізму, які розрізняють за способом їх поширення.

  • Харчовий ботулізм, який відтворюється в умовах, де кисню не вистачає, наприклад, у консервних банках.
  • Ботулізм, який передається через рани, коли бактерії Clostridium botulinum потрапляють у поріз і виробляють ботулічний токсин, викликаючи небезпечну інфекцію.
  • Дитячий ботулізм, який, як правило, вражає дітей віком від 8 місяців до двох років. При цьому типі хвороби бактерії часто надходять із меду, ґрунту чи пилу, що містить бактерії Clostridium botulinum, які потім розмножуються всередині кишкового тракту немовляти. З цієї причини дітям, які не досягли однорічного віку, не слід давати мед.

Найбільша імовірність підхопити харчовий ботулізм – через вживання неправильно приготованих домашніх консервів. Після потрапляння токсину в організм минає від 18 до 36 годин до появи перших симптомів, які включають нудоту, блювоту, біль у животі, сухість у роті, утруднене дихання і ковтання і, врешті, параліч. Важливо, що коли заражена людина отримує антитоксин, він не дозволить з’явитись новим симптомам, але не виправить ту шкоду, що вже була завдана. Одужання займе декілька тижнів, або й місяців.

Щоб запобігти харчовому ботулізму, слід дотримуватись таких правил при виготовлені домашньої консервації:

  • Ретельно мийте продукти
  • Видаляйте шкірки
  • Після закипання упаковуйте продукти в чисті банки
  • До продуктів з низькою кислотністю додавайте оцет або лимонну кислоту
  • Використовуйте тільки стерилізовані банки

Також рекомендується записувати дату, коли ви відкрили ту чи іншу консерву.

Якщо мова йде про магазинні консерви, то краще утриматись від вживання їжі зі здутих банок, тих на яких є сліди іржі та пошкодження, вміст яких має дивний колір чи виділяє бульбашки повітря.

Ботулізм, який передається через рани, має такі ж симптоми, як харчовий ботулізм. Але, разом з тим, може викликати симптоми зараження рани (набряк, почервоніння, виділення гною). Цей різновид ботулізму лікується так само, як і попередній.

Дитячий ботулізм виникає, коли спори Clostridium botulinum потрапляють в організм з медом, або в рідкісних випадках – з пилом та брудом, і спори починають виробляти токсин ботуліну в товстій кишці дитини.

Симптоми дитячого ботулізму подібні до симптомів харчового ботулізму з додатковими попереджувальними ознаками, на які слід звернути увагу:

  • Труднощі з прийомом їжі
  • Запор
  • Плач і дратівливість
  • Відсутність міміки через ослаблення м’язів
  • Загальна слабкість, зграбність, неможливість підняти голову та втома
  • Параліч

Дитячого ботулізму найкраще уникати, дотримуючись порад щодо харчового ботулізму, а також не годувати немовлят медом до їх першого дня народження, оскільки навіть невелика кількість меду може підвищити ризик зараження.

 

 

 

 

Поділись


Новини партнерів