Веселе застілля з вишуканими стравами і «річками» алкоголю надзвичайно популярний спосіб святкування всіх знаменних дат і подій. Але вранці похмільний синдром швидко розвіє колишню радість. Британські вчені назвали алкогольні напої, які зроблять ранок нестерпним.
Дослідники Брайтонського університету відзначили, що портвейн і херес можуть спровокувати болісний похмільний синдром, та й стан алкогольного сп’яніння не змусить себе чекати.
Стан людини в момент вживання алкоголю і на наступний ранок, багато в чому залежить від концентрації спирту в рідині. Слабоалкогольні напої, до них відноситься, наприклад, пиво, не мають миттєвого п’янкого ефекту. А ось надмірна кількість випитого – ранковий головний біль забезпечить. Міцний алкоголь, такий як горілка, віскі, коньяк, ром, бренді, засвоюється організмом тривалий час. Оскільки спирт подразнює слизову оболонку шлунка, виникає якась протидія і подальший «перехід» в дванадцятипалу кишку затримується. Відповідно етанол не так швидко потрапляє в кров.
Що ж стосується портвейну і хересу, слід зазначити ідеальний баланс концентрації спирту. Міцність напою становить 20%, що дозволяє максимально швидко всмоктуватися в кров. Таким чином, кілька келихів портвейну, набагато швидше принесуть почуття сп’яніння, ніж кілька літрів пива.
Лікарі настійно рекомендують відмовитися від вживання алкоголю, але, якщо вже без нього ніяк не обійтися, слід пам’ятати про баланс і помірність, та й про похмілля.