Дієтологи розповіли, який спосіб приготування кави найбільш шкідливий для людини

Одні люди вважають за краще вживати виключно зернову каву, а інші – тільки розчинну.

Кажуть, що ранок без кави – це не ранок, а просто початок дня. Вона бадьорить, піднімає настрій, а хтось без неї просто не може прокинутися. Справжні кавомани вибирають виключно натуральну каву. Однак у звичайної людини далеко не завжди є час на те, щоб, прокинувшись вранці, почати молоти зерна і варити напій в турці. Ось і виникло питання: мелена чи розчинна кава корисніше?

Дієтологи кажуть, що правильно приготовлена кава повинна бадьорити, а також посилювати увагу та концентрацію. Ось тільки вплив меленої і розчинної кави істотно відрізняється.

Так, в сублімованій каві більше не кофеїну, який бадьорить, а теоброміну, який надає заспокійливу дію. Тому розчинну каву слід пити, наприклад, після істерики.

А ось натуральна кава, допомагає швидше прокинутися, включити мозок в роботу, приймати більш правильні і швидкі рішення. Крім того, поліпшується короткочасна пам’ять, знижується рівень стресу і роздратованості.

Однак, якщо її часто вживати, то саме натуральна кава викликає досить сильну залежність, що в свою чергу призводить до різних побічних ефектів типу головного болю, сонливості і навіть нудоти.

До речі ефект після робусти і арабіки теж відрізняється. Після чашки кави з арабіки швидкість мислення і працездатність, як правило, погіршуються, а ось після робусти показники поліпшуються. Вся справа в тому, що робуста містить близько 2,7% кофеїну, в той час, як високогірна арабіка – менше 1% кофеїну.

Природно, занадто багато кави, як і будь-якого іншого продукту в раціоні, не повинно бути. Кофеїн у великих кількостях може підняти артеріальний тиск, збільшити ризик виникнення тахікардії, знизити рівень кальцію в організмі і посилити кислотність шлунка.

Джерело

Поділись


Новини партнерів