
Наукові співробітники Оксфордського університету протягом восьми років проводили спостереження за життям майже півмільйона британців середнього віку. Експерти аналізували їх раціон і історії хвороб. В результаті дослідження з’ясувалося, що у 23 тисяч з 475 тисяч добровольців був діагностований рак. Дивно, але у всіх онкохворих людей об’єднувало одне – вони практично кожен день їли м’ясо курки.
«Споживання птиці було позитивно пов’язано з ризиком розвитку злоякісної меланоми, раку простати», – повідомляють вчені.
Яка саме речовина провокує розвиток захворювання – незрозуміло. Можливо, на розвиток пухлини впливає частота вживання, метод готування або навіть м’ясо цього птаха містить якийсь небезпечний канцероген.
Дослідники планують продовжувати свої спостереження, щоб з’ясувати, що саме запускає розвиток онкології.
Експерти не радять повністю відмовитися від курячого м’яса – краще вживати його, але без фанатизму. Крім того, готувати треба виключно здоровими способами: запікати, готувати на грилі або на пару, але ні в якому разі не смажити.
Так, друге дослідження, але вже американських вчених показало, що у жінок, які відмовилися від червоного м’яса на користь птиці, на 28% рідше діагностували рак молочної залози.