Брокколі може мати ключове значення для запобігання артриту – дуже неприємного захворювання суглобів, яке робить хворобливим кожен рух.
Вчені з Університету Східної Англії виявили що сульфорафан – речовина, знайдене в брокколі, трохи менше в брюссельській капусті і в звичайній капусті – зменшує пошкодження суглобів.
Тести на мишах показали, що у тварин, яких годували дієтою, багатою з сульфорафаном, суглоби набагато менше зношені, ніж у інших.
Щоб зрозуміти, чи буде це працювати у людей, вчені взяли клітини хрящів людини і після обробки цією речовиною виявилося, що гени, відповідальні за пошкодження хряща, були вимкнені.
У третьому тесті команда спостерігала захисну дію сульфорафана на прикладі хрящової тканини корів. Висновки підтвердилися.
Провідний дослідник Ян Кларк, професор біології в Університеті Східної Англії, сказав: «Результати цього дослідження є дуже перспективними. Дієта, з брокколі, може бути безпечною альтернативою для ліків ».
Це не перше дослідження, в якому брав участь сульфорафан. Раніше вчені вже відзначали важливу роль цієї речовини в профілактиці раку молочної залози.
Було встановлено що це сульфорафан нейтралізує клітини, що стимулюють ріст пухлини, що важливо в лікуванні раку.
Також ця хімічна речовина може знизити ризик серцевого нападу або інсульту, так як сприяє очищенню судин.
Джерело