
Високий вміст жиру в сирі зробив його шкідливим продуктом на думку дієтологів, але нове дослідження Університету Альберти (University of Alberta) показує, що вживання сиру дозволяє контролювати рівень цукру в крові. Результати нового дослідження були опубліковані в журналі The Journal of Nutritional Biochemistry .
Актуальність проблеми
Ключ до хорошого здоров’я полягає в тому, щоб мати різноманітний харчовий раціон, і сир має місце в раціоні більшості людей. Хоча це може збивати з пантелику, коли нам кажуть дієтологи, що ми повинні виключити продукти з вмістом жиру. Ця наукова робота допоможе обгрунтувати необхідність подальших досліджень на людях, щоб в кінцевому підсумку приймати більш раціональні рішення про дієтичні рекомендації, які фахівці дають людям.
Матеріали і методи дослідження
Експеримент відбувався на щурах з діабетом. Щурів годували як знежиреним, так і звичайним сиром.
Результати наукового дослідження
При вживанні знежиреного сиру як і звичайного результати показали нормалізацію рівня цукру в крові щурів.
« Отримані дані в ході дослідження дозволили нам зрозуміти, що вживання сиру не погіршує ситуацію з точки зору серцево-судинних захворювань або ризику розвитку діабету, а часом навіть покращує» , – говорить автор дослідження Катерина Чан (Catherine Chan).
Неясно, як саме сир допоміг стабілізувати рівень інсуліну у щурів, але Чан зазначила, що сир нормалізує фосфоліпіди, які вивільняються з харчових жирів і мають вирішальне значення для багатьох функцій організму.
Висновки
Результати, зроблені Чан зі співавторами, підтверджують дані про те, що сир не збільшує ризик серцево-судинних захворювань і діабету, але в рекомендаціях по їжі, таких як Канадський довідник з харчування, йдеться про те, що потрібно скорочувати кількість насичених жирів, у тому числі вживати їжу з низьким вмістом жирів.
Існування подібних протиріч вимагає подальшого дослідження і вивчення механізму стабілізації рівня інсуліну в крові при вживанні сиру.