При відсутності індивідуальних протипоказань кава – однозначно корисна для організму: її вживання активізує метаболізм і спалювання жиру, а також справляє позитивний вплив на серцево-судинну систему.
Дієтологи наголошують, що багато людей мають звичку пити каву, одночасно вживаючи продукти, які нерідко позбавляють напій його корисних функцій. Вчені дали рекомендації про те, як вживати каву, щоб організм дійсно відчував на собі її оздоровчий ефект.
Зокрема, за словами фахівців, натуральна мелена кава віддасть організму всю свою користь якщо випити її після збалансованого сніданку. В цьому випадку кава сприятливо діє на травну систему, констатували експерти.
Крім того, фахівці вважають великою помилкою додавати до кави цукор. За їх словами, цукор не тільки «вбиває» аромат і глибокий смак напою, а й майже в два рази знижує користь кави.
Зате в каву дуже корисно додавати корицю – ця пряність відмінно поєднується з кофеїном. Науці відомі здатності кориці зменшувати рівні цукру і холестерину в крові, активізувати обмінні процеси, а також надавати протизапальну і протимікробну дію на організм. Крім кориці, в каву також добре додавати трохи мускатного горіха або кардамону.
Мало хто п’є каву, додаючи в неї ще й какао. Тим часом, дане поєднання – одне з найбільш корисних для людини. Вживання кави разом з какао активізує приплив крові до мозку людини, покращуючи когнітивні здібності і нормалізуючи стан нервової системи. При цьому у людей не спостерігається підвищеної тривожності, яка виникає як побічний ефект при вживанні кофеїну.
В цілому пити каву вчені радять помірно. За їх словами, є правило: рівень уживаного кофеїну не повинен перевищувати параметра 2,5 мг на 1 кг ваги людини. Іншими словами, людині вагою близько 80 кг слід випивати не більше двох чашок кави в день.
У той же час ступінь чутливості до кофеїну регулюється генами: у одних людей вона вище, у інших – більш низька, відзначають вчені. У тому, щоб додавати в каву трохи молока або натуральних вершків, експерти не бачать нічого поганого: все ж молочні продукти – джерело необхідного організму кальцію.
Джерело