Продукти, які врятують від хвороб серця, діабету і раку кишечника

Фахівці з Університету Отаго проаналізували дані 185 досліджень і 58 клінічних випробувань, присвячених впливу клітковини на здоров’я. Частина досліджень включала в себе щоденники харчування, динаміку зміни різних показників, на зразок рівня цукру і холестерину, і інші дані.

Вчені прийшли до висновку, що люди, які вживають мало клітковини, більш схильні до розвитку таких захворювань як цукровий діабет другого типу, колоректальний рак, ішемічна хвороба серця, інсульт. При вживанні 25-29 грамів клітковини в день, ризик цих хвороб знижується на 15-30%. Крім того, додаткові до рекомендованої норми 8 грамів клітковини допомагають знизити ризик ще на 5-27% в залежності від конкретного захворювання.

Варто відзначити, що найбільш сильний позитивний ефект спостерігається при вживанні фруктів, овочів і цільнозернових продуктів, а не різних добавок, що містять клітковину. Також фахівці з’ясували, що велика частина людей вживають в день менше 20 грамів харчових волокон, тобто, менше рекомендованої норми. Особливо це характерно для європейських країн, а також західних регіонів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів