Фахівці розповіли кому не варто вживати хурму

persimmons on wooden table

З приходом листопада на прилавках магазинів з’являється останній фрукт осені – хурма (лат. Diospyros). Солодка або терпко-в’язка «їжа богів», як перекладається її назва з латини, дійсно здатна принести нам справжню гастрономічну насолоду.

Цей яскравий осінній фрукт містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів, а також неймовірно корисний для зору, легенів, серця і нирок.

Але, незважаючи на численні корисні властивості, хурма може також серйозно нашкодити здоров’ю. Особливо в ситуаціях, коли в їжу вживаються недостиглі ягоди або коли за день з’їдається більше двох ягід.

Чи можна їсти хурму

Шкода хурми для здоров’я пов’язана в основному з високим вмістом в незрілих плодах дубильної речовини таніну. Танін, або галодубильна кислота, – це фенольне з’єднання, що володіє терпкою дією. Назва походить від французького слова tanner, що в перекладі означає дублення шкіри.

Дубильна дія танінів заснована на їх здатності утворювати міцні зв’язки з білками, полісахаридами і іншими біополімерами. Крім хурми, таніном багаті чорна смородина, кизил, черемха, ревінь, корінь калгану, айва і гранат. Танін також міститься в чаї, какао і червоному вині.

При попаданні на слизову оболонку ротової порожнини або шлунку, танін вступає в реакцію з білками клітинних мембран, згортаючи їх і утворюючи тиснучу плівку. Звідси і знайомі нам в’яжучі відчуття.

У специфічному середовищі шлунку танін здатний утворювати скупчення частинок, нездатних перетравлюватися. Медики називають такі утворення безоар або «шлунковими каменями». У деяких вдалих випадках ці камені можуть розсмоктуватися самостійно, але іноді для цього потрібна хірургічна операція.

Великі дози таніну можуть привести до порушення травлення, дисфункції печінки або нирок. Під впливом цієї речовини можливе подразнення стінок кишечника. Надлишок дубильної кислоти перешкоджає правильному засвоєнню корисних мінералів, зокрема заліза, можуть бути причиною виникнення анемії.

Танін має властивість зв’язувати кальцій в молочних продуктах до нерозчинного осаду, що через роки може стати причиною утворення каменів в жовчному міхурі. Тому хурму не рекомендують вживати з молочними продуктами.

Цікаво, що з цієї ж причини дієтологи не радять заїдати міцний чай, що містить танін, сиром. Краще вживати зазначені продукти окремо, а чай пити в кількості не більш двох чашок в день.

Кому варто поставитися до хурми з обережністю

  • Людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, а також знижену активність шлунка і кишечника, синдром подразненого кишечника. При спайках в кишечнику або запорах, так як танін здатний спровокувати гостру непрохідність кишечника.
  • Від хурми краще відмовитися при панкреатиті і захворюваннях дванадцятипалої кишки.
  • Людям, схильним до повноти і швидкого набору зайвої ваги, так як хурма може істотно уповільнити обмін речовин.
  • Хурма протипоказана маленьким дітям, проте у фахівців немає єдиної думки про межі вікових обмежень. Одні педіатри радять виключити хурму з раціону дітей віком до трьох років, інші радять давати її дітям тільки починаючи з 7-8 років.
  • Правильніше за все вирішувати це питання індивідуально для кожної дитини, проконсультувавшись з лікарем. Має значення і сорт хурми: краще купувати для дитини плоди з меншим вмістом дубильних речовин, без терпкого присмаку.
  • Вагітним і годуючим матерям, адже, як і яскраво забарвлені фрукти, хурма може стати причиною алергічної реакції.
  • Людям з підвищеною чутливістю до йоду. У таких випадках хурма може завдати шкоди, викликавши алергічні реакції різного прояву. Алергія на йод частіше зустрічається у дітей, проте в разі появи у дорослої людини протікає значно важче.
  • При цукровому діабеті надмірне вживання хурми може спровокувати сильний стрибок цукру в крові.
  • Хурма знижує тиск. Людям схильним до гіпотонії протипоказано вживати її у великих кількостях. Але від 1-2 штук нічого поганого не буде.

Тепер ти знаєш, чим небезпечна хурма, але це не повинно тебе змусити зовсім відмовитися від цінної ягоди. Адже все корисно в міру. Якщо є схильність до захворювань шлунково-кишкового тракту, то без наслідків для здоров’я можна з’їдати не більше одного плоду в день. Крім того, не варто запивати хурму молочними продуктами.

Кілька способів зменшити терпкість хурми

Танін в великих кількостях міститься в незрілій хурмі, що володіє пружною і щільною консистенцією. Така хурма привабливіша зовні і має гарний товарний вигляд, але найчастіше виявляється неїстівною. Позбутися від зайвої в’язкості хурми, тобто від надлишкової присутності таніну, можна кількома способами.

Незрілу хурму не варто їсти відразу, їй потрібно дати дійти до кондиції. Для цього її можна на пару днів залишити дозрівати в теплому приміщенні. Для прискорення цього процесу поклади поруч з нею зрілі банани або яблука. Гази, що виділяються від цих фруктів, будуть стимулювати дозрівання хурми і сприяти розкладанню таніну в її м’якоті.

Протягом 10-12 годин потримай хурму в теплій (30-40 градусів) воді. Таніни, а отже і терпкий смак, підуть.

Танін руйнується при заморожуванні, тому заморожена хурма повністю позбавляється від терпкості. Якщо в свіжих плодах було надто багато таніну, їх смак був неприємним і в’язким, після заморозки цей недолік повністю зникне. Це, до речі, поліпшить смак хурми, зробить її більш солодкою.

Пов’язані з хурмою застереження зовсім не применшують її численних корисних властивостей.

Джерело

Поділись


Новини партнерів