Про користь генетично модифікованих продуктів говорити не варто. Так в США, Китаї і Канаді вирощують змінену кукурудзу, сою і картоплю, а ось Австрія, Греція та Угорщина оголосили себе вільними від ГМО.
Шкоду продуктів з ГМО не доведено, але, якщо для вас важливо, щоб їжа була повністю натуральна
1. Вивчіть етикетку
Натуральні продукти маркують особливим чином. Шукайте позначки “100% organic”, “Organic”, або “Made with organic ingredients”. Вони гарантують, що в товарі немає генетично модифікованих компонентів.
Зверніть увагу на написи “Без ГМО”, “Non-GMO” і “Made without genetically modified ingredients”. У складі цих товарів можуть бути присутніми ГМО, але не більше 0,9%.
У США овочі та фрукти позначають PLU-кодом з 5 цифр на ціннику. Код на трансгенні продукти починається з 8.
2. Зверніть увагу на зовнішній вигляд продукту
Генетично модифіковані продукти бездоганні на вигляд. Вони мають правильну форму, однаковий розмір і довго не псуються, так як нові гени дозволяють їм бути стійкими до негативного зовнішнього впливу. Наприклад, ген бактерії Bacillus thuringiensis, доданий в ГМ-рослини, виробляє токсин, який отруює шкідників.
Якщо овочі пошкоджені комахами, швидше за все, перед вами натуральний продукт.
3. Якщо для вас важливо не вживати ГМО продукти, запам’ятайте цей список:
78% сої, 33% кукурудзи, і 24% ріпаку в світі – трансгенні.
Їх додають в такі продукти , як:
- ковбаса, сосиски
- молочні та сирні продукти
- напівфабрикати і борошняні суміші
- сухі сніданки, каші швидкого приготування
- хліб, кондитерські вироби
- солодкі напої
- майонез
- шоколадний сироп