Майже в 100% випадків ожиріння його причиною є банальне переїдання впродовж кожного прийому їжі. У свою чергу причиною тако] «обжерливості» є відсутність сили воли.
Співробітники американської медичної компанії Whole Health Nutrition, що спеціалізується на дієтології, пропонують опанувати нескладними методами психологічного самоконтролю, які дозволять уникнути переїдання:
- їсти потрібно тільки при появі почуття голоду;
- слід припиняти прийом їжі не після досягнення почуття повної ситості, а при появі відчуття насичення приблизно на 80% ( «я швидше за все ситий, але цілком міг би з’їсти ще що-небудь»);
- якщо є можливість, потрібно робити 10-хвилинну перерву в їжі – на цей час треба встати і піти з-за столу. Після закінчення 10 хвилин потрібно пильно прислухатися до себе: чи потрібно дійсно продовжити прийом їжі.
- якщо прийнято рішення про те, що, напевно, вже вистачить, потрібно негайно прибрати їжу з поля зору: заховати її в холодильник, поділитися з іншими або навіть просто викинути.
Вчені підкреслюють, що дуже важким випробуванням для людей, які ведуть боротьбу з ожирінням, є відвідування фуршетів, де кількість доступної їжі не обмежується окремими порціями.
У подібних випадках потрібно:
- користуватися тарілкою самого малого діаметру;
- взявши невелику порцію страви, варто відійти якнайдалі від столу з наїдками і напоями;
- вилку треба взяти в «незручну» руку (для правшів це ліва рука);
- потрібно якомога більше спілкуватися з іншими гостями, щоб відволіктися від нав’язливих думок про їжу.