Небезпечна їжа: кому можна консервацію

Консервація може бути шкідливою і навіть небезпечною. Кому не варто нею захоплюватися і що потрібно знати перед тим, як відкривати чергову баночку?

Раніше консервувати вміла кожна господиня. Для економії сімейного бюджету і для переробки врожаю з дачі або бабусиного села винаходили різні рецепти соління, варення, салатів, компотів, аджики і лечо. Зараз такі закрутки можна купити в будь-якому супермаркеті.

Але як домашня, так і консервація яка куплена в магазині може бути небезпечна для нашого організму. Вона може негативно вплинути на печінку, нирки і шлунок, а також стати причиною більш серйозних проблем.

Яка консервація може принести шкоду?

Консервація з оцтом і сіллю

З такими зимовими закрутками слід особливо обережно бути людям з хворими нирками, проблемами з шлунково-кишковим трактом, схильним до набряків. Їсти соління, звичайно, можна, але потроху.

Салати і лечо

Вони зазвичай готуються з великою кількістю соняшникової олії. Такими заготовками не варто захоплюватися людям, хворим панкреатитом, холециститом.

варення

У ньому дуже багато цукру. А це означає, що варення не для хворих на цукровий діабет або людей які страждають на ожиріння. Для тих, хто не хоче поправитися, досить з’їдати три-п’ять ложок в день  – це норма.

Консервація не багата вітамінами і мікроелементами

При термічній обробці в процесі консервування багато мікроелементів і вітамінів, як наприклад, вітамін С, руйнуються. Деякі мікроелементи залишаються в процесі консервації. Це кальцій, магній та інші. Але найкращий варіант зберігання овочів і фруктів  – їх заморозка.

Ботулізм і консервація

Найбільша небезпека, яку несе в собі консервація  – ботулізм, який може привести до паралічу і навіть смерті. Про наявність в продукті ботулотоксину може підказати здуття кришки, посилене газоутворення всередині банки і помутніння рідини. Іноді з’являється запах згірклого масла. Якщо ти вирішила відкрити баночку з домашньою консервацією, то попередньо її потрібно прокип’ятити протягом 20-25 хвилин. Цього часу достатньо для руйнування ботулотоксину.

Небезпека заготовок з зіпсованих продуктів

Заготовки, в які потрапили уражені грибком фрукти-овочі, стають небезпечні. Згодом в них виділяється отрута-патулін, який поступово руйнує печінку. Ця стійка зараза не вбивається при кип’ятінні, смаженні і пасеруванні.

Як бачимо, найкраще і безпечніше вживати свіжі овочі та фрукти. Зберегти літні та осінні плоди на зиму можна, заморозивши їх. Якщо віддаєш перевагу консервації –  вживай тільки якісну закрутку.  

Джерело

Поділись


Новини партнерів