
Раніше консервувати вміла кожна господиня. Для економії сімейного бюджету і для переробки врожаю з дачі або бабусиного села винаходили різні рецепти соління, варення, салатів, компотів, аджики і лечо. Зараз такі закрутки можна купити в будь-якому супермаркеті.
Але як домашня, так і консервація яка куплена в магазині може бути небезпечна для нашого організму. Вона може негативно вплинути на печінку, нирки і шлунок, а також стати причиною більш серйозних проблем.
Яка консервація може принести шкоду?
Консервація з оцтом і сіллю
З такими зимовими закрутками слід особливо обережно бути людям з хворими нирками, проблемами з шлунково-кишковим трактом, схильним до набряків. Їсти соління, звичайно, можна, але потроху.
Салати і лечо
Вони зазвичай готуються з великою кількістю соняшникової олії. Такими заготовками не варто захоплюватися людям, хворим панкреатитом, холециститом.
варення
У ньому дуже багато цукру. А це означає, що варення не для хворих на цукровий діабет або людей які страждають на ожиріння. Для тих, хто не хоче поправитися, досить з’їдати три-п’ять ложок в день – це норма.
Консервація не багата вітамінами і мікроелементами
При термічній обробці в процесі консервування багато мікроелементів і вітамінів, як наприклад, вітамін С, руйнуються. Деякі мікроелементи залишаються в процесі консервації. Це кальцій, магній та інші. Але найкращий варіант зберігання овочів і фруктів – їх заморозка.
Ботулізм і консервація
Найбільша небезпека, яку несе в собі консервація – ботулізм, який може привести до паралічу і навіть смерті. Про наявність в продукті ботулотоксину може підказати здуття кришки, посилене газоутворення всередині банки і помутніння рідини. Іноді з’являється запах згірклого масла. Якщо ти вирішила відкрити баночку з домашньою консервацією, то попередньо її потрібно прокип’ятити протягом 20-25 хвилин. Цього часу достатньо для руйнування ботулотоксину.
Небезпека заготовок з зіпсованих продуктів
Заготовки, в які потрапили уражені грибком фрукти-овочі, стають небезпечні. Згодом в них виділяється отрута-патулін, який поступово руйнує печінку. Ця стійка зараза не вбивається при кип’ятінні, смаженні і пасеруванні.
Як бачимо, найкраще і безпечніше вживати свіжі овочі та фрукти. Зберегти літні та осінні плоди на зиму можна, заморозивши їх. Якщо віддаєш перевагу консервації – вживай тільки якісну закрутку.