10 продуктів, які підвищать гемоглобін взимку

Сонливість, депресія, запаморочення, слабкість в тілі … Часто ми спостерігаємо у себе ці симптоми взимку. Періодично вони виникають через брак заліза в крові. Які ще ознаки говорять про знижений гемоглобін і чим потрібно харчуватися в зимовий час, щоб його підняти – читайте в нашому матеріалі.

Яка норма?

«Гемоглобін – особливий залізовмісний білок в крові, і його нестача в зимову пору року може знизити імунітет, викликати слабкість, знизити працездатність і увагу, збільшити ризик виникнення ГРВІ з ускладненнями, – розповідає лікар терапевт-гастроентеролог Тетяна Майорова. – Але ці симптоми можуть перерости і в більш серйозні захворювання – гепатит, захворювання крові, анемію, туберкульоз, запалення легенів та інші ».

Визначити рівень гемоглобіну можна, здавши кров з вени в поліклініці. Зазвичай аналіз готовий через 3-7 днів, результати озвучує пацієнту лікар. Перед здачею крові не рекомендують їсти і пити багато рідини. Від цього будуть залежати показники.

Деякі думають, що низький гемоглобін – тимчасове обставина. Однак слід з усією відповідальністю підійти до аналізів: вчасно помітити нестачу заліза і вжити заходів щодо його заповнення. Норма гемоглобіну у чоловіків: нижня межа – 120 г / л, верхня – 160 г / л. У жінок – 114 г / л і 150 г / л відповідно.

Що підвищить гемоглобін?

Звичайно, в зимову пору року не завжди знайдеш на прилавках магазинів свіжі овочі і фрукти, але є безліч продуктів, які дуже швидко допоможуть підняти рівень заліза в крові. Про 10 найкорисніших і ефективних розповіла консультант по здоровому харчуванню Наталя Білецька.

1. Халва. Мало того, що ці східні солодощі корисні для зору і профілактики онкологічних захворювань, в ній міститься величезна кількість заліза, що впливає на рівень гемоглобіну. Наприклад, тахінна халва містить 50 міліграмів на 100 грамів продукту, а соняшникова – 33 міліграма. Ласощі готують з перемелених зерен кунжуту, горіхів, насіння соняшнику, які самі по собі відмінне джерело не тільки заліза, але і вітамінів Е, В, фосфору, цинку і кальцію.

2. М’ясо. Кожна людина знає, що взимку треба їсти якомога більше м’яса. Хороший шматок стейка заправить енергією на півдня, і до того ж ви будете менше мерзнути. Головне, білки тваринного походження допомагають прийти в норму клітинам крові. У раціоні завжди повинні бути присутніми яловичина, кролик, телятина, печінка, язик. Для підтримки нормального рівня гемоглобіну достатньо 50 грамів м’яса або субпродуктів в день, а для його підвищення – не менше 100 грамів в день.

3. Сушені гриби. Ароматний суп із сушених грибів – це не тільки смачний обід, а й відмінний засіб для підвищення кількості заліза в організмі. У 100 грамах міститься не менше 30 міліграмів цієї речовини. Всього 50 грамів в день – і показники прийдуть в норму. Якість і безпека грибів – інше питання. Переконайтеся, що вони не зібрані у автомобільних доріг і залізничних колій, поблизу сільськогосподарських угідь і різних звалищ.

4. Морепродукти. Креветки, молюски, гребінці, кальмари, ікра – в морепродуктах міститься багато вітамінів, в тому числі і для підтримки гемоглобіну. У магазинах ви знайдете в основному заморожені продукти, проте в такому вигляді велика частина корисних речовин зберігається.

5. Пшеничні висівки. Вони містять не менше 15 міліграмів заліза на 100 грамів продукту, а також вітаміни групи В, які беруть участь в синтезі гемоглобіну. Дуже добре підходять для сніданку, але захоплюватися ними не варто. Щоб не заробити проблем з травною системою, рекомендують в день з’їдати не більше 30 грамів висівок.

6. Морська капуста. Залізо, що міститься в капусті, запобігає анемії і активує процес кровотворення. У профілактичних і лікувальних цілях досить з’їдати в день 2 чайні ложки. Найпопулярніші і нескладні страви – салати з додаванням фунчози, варених яєць, кукурудзи, горошку.

7. Буряк. Дуже ефективний натуральний сік або квас з буряка. Тільки вживати його потрібно регулярно. Щоб напій краще засвоювався, після приготування рекомендують потримати його півгодини в холодильнику. До слова, для смаку можна додати в нього яблучний або морквяний сік.

Читайте також: Як і чому приготовлений рис може швидко перетворитися на отруту

8. Гранат. Унікальний фрукт з безліччю корисних вітамінів. Пити гранатовий сік потрібно регулярно, але в невеликих кількостях. Бажано не купувати в магазині, а зробити його самостійно вдома і вживати в свіжому вигляді. Правда, гранатом не варто захоплюватися при серйозних проблемах зі шлунком. В цьому випадку краще пити не концентруватися сік, а розбавлений водою.

9. Вітамінна суміш із сухофруктів і горіхів. Ізюм, чорнослив, курага, волоські горіхи беруться в однаковій кількості, ретельно перемішуються. Отримана суміш прокручується за допомогою м’ясорубки, доповнюється невеликою кількістю меду. Є шість столових ложок в день.

10. Морквяний сік. Свіжовичавлений морквяний сік ефективний у справі піднесення рівня гемоглобіну. Користь організму принесуть 300-400 мл в день. Його можна змішати з буряковим соком і в однакових пропорціях з медом. Тільки пити НЕ склянками, а потроху три рази в день.

Поділись


Новини партнерів