Вчені: Імунна система впливає не лише на фізичне здоров’я

З моменту початку пандемії розмови про зміцнення імунітету не стихають. Люди, які мають гарне загальне здоров’я, менше ризикують отримати важкі ускладнення від COVID-19. Саме тому продукти, багаті на вітаміни та інші поживні речовини, здобули таку популярність останнім часом, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Нове дослідження показало, що від імунної системи може залежати не тільки фізичне здоров’я людини. Науковці з Медичної школи Вашингтонського університету, що в Сент-Луїсі, виявили, що вона також впливає на роботу мозку.

Дослідження проводилось на мишачих моделях. Виявилось, що імунні клітини, які оточують мозок, виробляють молекули, які поглинаються нейронами і, здається, впливають на нашу поведінку. Мова йде про молекули IL-17. Вчені вважають, що саме вони забезпечують зв’язок між мозком та імунітетом.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Immunology 14 вересня

“Мозок і тіло не на стільки розділені, як вважає більшість людей”, – кажуть автори дослідження Джонатан Кіпніс, Алан А. та Едіт Л. Вольф. “Ми виявили, що молекула IL-17, яка виробляється розташованими біля мозку імунними клітинами, може впливати на роботу мозку, взаємодіючи з нейронами. Це вплинуло на поведінку та рівень тривожності мишей. Зараз ми з’ясовуємо, чи може надлишок або нестача IL-17 викликати тривогу у людей”.

IL-17 є цитокіном. Цитокіни – це сигнальні молекули, які активізують імунні клітини і спрямовують імунну відповідь на інфекцію. IL-17 також пов’язаний з такими порушеннями, як аутизм та депресія.

Хоча вплив IL-17 на поведінку та розлади нервової системи ще до кінця не вивчений, науковці виявили, що в нормальних умовах імунні клітини можуть виробляти IL-17, насичуючи ними тканини, які оточують мозок.

Потім вчені перевіряли пильність мишей. Виявилось, що миші, які мали менше клітин, що виробляють IL-17, були менш уважними, що науковці трактували, як зниження тривожності.

Дослідники також видалили нейрони, на поверхні яких є рецептори до IL-17. Було встановлено, що за відсутності таких рецепторів миші проявляли меншу пильність. Науковці кажуть, що зміни поведінки – це не побічний продукт, а невід’ємна частина нейроімунного зв’язку.

Поділись


Новини партнерів