Як нігті можуть сповістити вас про дефіцит заліза

Залізо дуже важливе для нашого здоров’я. Його нестача призводить до того, що організм втрачає здатність виробляти достатню кількість еритроцитів, а також до падіння рівня гемоглобіну. Один з найпоширеніших видів анемії – це залізодефіцитна анемія, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Першим і найпомітнішим симптомом дефіциту заліза є постійна втома. До тканин та органів вашого тіла потрапляє менше кисню, тому їм не вистачає енергії. Блідість, утруднене дихання, випадання волосся, запаморочення, нерегулярне серцебиття та синдром неспокійних ніг – це також симптоми дефіциту заліза.

Проявляється дефіцит заліза і на ваших нігтях. Це не дуже поширений симптом, але через дефіцит заліза нігті можуть стати ламкими, а з часом ніготь деформується, набуваючи форми тарілки. Ця деформація називаються койлоніхія.

Зазвичай це проявляється на нігтях рук, але за важкого дефіциту заліза можуть деформуватись і нігті на ногах.

Якщо у вас з’являються ознаки дефіциту заліза, зверніться до лікаря та здайте аналізи. До продуктів, багатих на залізо, належать бобові, горіхи, насіння, зелені листові овочі, гриби, оливки, м’ясо та продукти з цільного зерна.

Для того, щоб покращити засвоєння заліза в організмі, варто доповнювати залізовмісні продукти продуктами з великою кількістю вітаміну С.

Поділись


Новини партнерів