Яких продуктів варто уникати при проблемах зі щитовидкою

Гіпотиреоз – це стан, при якому щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів, що викликає гормональний дисбаланс. Спочатку гіпотиреоз може ніяк не проявлятись, однак з часом він може стати причиною хронічної втоми, збільшення холестерину, випадання волосся, ригідності суглобів, депресії та, в деяких випадках, зобу, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Якщо не лікувати гіпотиреоз, збільшиться ризик серцевих хвороб, психічних порушень, безпліддя та ожиріння. Харчування відіграє значну роль у лікуванні цього стану. Щоб зменшити шкоду від гіпотиреозу, варто дотримуватись збалансованого раціону і уникати деяких продуктів.

Ось кілька продуктів, які не варто вживати при гіпотиреозі:

Соя. Дослідження показують, що жінки, які часто споживають соєві продукти протягом тривалого часу, мають більший ризик гіпотиреозу. Соя містить речовини, що працюють як естроген, що може вплинути на вироблення справжнього естрогену та викликати гормональні порушення.

Надлишок йоду. Деякі форми гіпотиреозу можуть бути спричинені нестачею йоду, тому люди збільшують його споживання, іноді надмірно. Однак надлишок йоду теж може негативно вплинути на вироблення гормонів щитовидки, тож варто проконсультуватись з лікарем щодо кількості йоду в раціоні.

Деякі види овочів. Деякі види овочів теж можуть впливати на вироблення гормонів щитовидної залози. До них належать, зокрема, капустяні овочі, такі як броколі, брюссельська та цвітна капуста, ріпа і капуста, тож варто вживати їх у помірних кількостях.

Жирна їжа. Жири по-різному можуть шкодити нашому здоров’ю. Загалом, вони діляться на здорові та шкідливі. Дослідження показали, що жири можуть порушити здатність вашого організму засвоювати замінники гормонів щитовидної залози. Тож варто обмежити споживання смаженої (особливо у фритюрі), жирної та високообробленої їжі.

Кофеїн. Надлишок кофеїну може блокувати всмоктування гормонів щитовидної залози. Крім того, він може стати причиною безсоння і проблем з травленням.

Поділись


Новини партнерів