Фахівець пояснила, як запобігти розвитку раку шкіри і коли слід звернутись до медиків

Коли ми намагаємось досягти бронзової засмаги, ми піддаємо нашу шкіру впливу шкідливих сонячних променів, які призводять до появи небезпечних пошкоджень. Медсестра Ванеса Шарест з клініки шкіри та волосся London Real Skin розповіла, які з цих пошкоджень можуть бути ознакою раку шкіри і коли варто звернутись до медиків, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Вона сказала, що всі повинні постійно пам’ятати про шкідливий вплив сонця. Якщо будь-які нові утворення здаються вам підозрілими через форму або колір, без зволікань звертайтесь по медичну допомогу. Це може виявитись меланома – найбільш небезпечна форма раку шкіри.

Також пані Шарест закликала уважно оглядати і звертати увагу на будь-які зміни розміру, кольору чи форми родимок. Іншими попереджувальними ознаками можуть бути кровотеча, свербіж або утворення твердої кірки.

Вплив сонячного світла збільшує ризик розвитку меланоми, але від нього можна захиститись, а також виправити шкоду, якої він вже встиг заподіяти. Для цього потрібні такі речовини, як вітамін С, третиноїн і гліколева кислота.

Вживання продуктів, багатих на вітамін С та інші антиоксиданти, допоможе зменшити пошкодження від сонця. Антиоксиданти допомагають боротись із впливом вільних радикалів, які в поєднанні з дією сонця та стресу можуть пошкодити шкіру. До таких продуктів належать чорниця, морква, капуста, броколі, кавун, горіхи, насіння, тощо.

На запитання про те, які ураження шкіри зустрічаються найчастіше, пані Шарест відповіла, що це сухість шкіри. Шкіра, що піддається впливу сонця, втрачає вологу та шкірний жир, через що вона здається сухою, починає лущитись, а також на ній з’являються передчасні зморшки.

Також дуже поширеними є сонячні опіки – ураження шкіри, що проявляється одразу після впливу УФ-випромінювання. Легкі сонячні опіки викликають тільки почервоніння, але більш серйозні можуть викликати набряки та появу пухирців.

Третім за поширеністю є актинічний кератоз, передракове захворювання, яке розвивається на пошкоджених сонцем ділянках шкіри. Він виглядає як невелика шишка чи пляма сухої шкіри,  що має рожевий, червоний, жовтий або коричневий відтінок. Цю проблему вирішують за допомогою заморожування, хімічної обробки чи хірургічного видалення. Актинічний кератоз зазвичай з’являється на ділянках шкіри, які вже неодноразово або тривалий час піддавались впливу УФ-випромінювання. Він сигналізує про підвищений ризик раку шкіри. Близько 10-15% актинічних кератозів з часом перетворюються на плоскоклітинний рак шкіри.

Також пані Шарест згадала про фотостаріння шкіри. Через вплив сонячного світла пошкоджується колаген у шкірі, що призводить до утворення зморшок та заломів. Це не тільки робить нас візуально старшими, а і збільшує схильність судин до пошкоджень.

Поділись


Новини партнерів