Чи може колір тарілки допомогти вам у схудненні?

Всі ми знаємо, що схуднення – це результат здорових харчових звичок та наполегливих тренувань. Тож твердження, що колір тарілки може допомогти вам у виконанні цього складного завдання, може звучати трохи дивно. Тим не менш, це працює і навіть підтверджується наукою, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Однією з головних вимог дієт для зниження ваги є контроль розміру порцій. Від кількості їжі, яку ви покладете собі в тарілку, залежить споживання вами калорій. Однак, опанувати цю навичку буває непросто. Більшість людей не можуть як слід контролювати кількість спожитих калорій і з’їдають значно більше, ніж потрібно. Ось тут колір вашої тарілки має вирішальне значення.

Дослідження показують, що люди, як правило, їдять менше, якщо кольори самої страви та посуду, в якій вона лежить, мають значний контраст. Якщо ви їсте світлу страву з темної тарілки, то з’їсте менше. Це пов’язано з тим, що порція здається нам візуально більшою, якщо вона сильно виділяється на фоні тарілки. Зі світлою тарілкою страва зливатиметься і, як наслідок, ви переїдаєте.

Відомо, що яскраві кольори, такі як жовтий, помаранчевий та червоний, стимулюють апетит. Ці кольори, особливо червоний, пришвидшують серцебиття та підвищують артеріальний тиск, через що відчуття голоду посилюється. Однак сірий, чорний, коричневий та фіолетовий кольори мають протилежну дію і сприяють пригніченню апетиту. Якщо ви їстимете з тарілки одного з цих кольорів, ризик переїдання значно зменшується. Найкраще ж контролювати розмір порцій допомагає посуд темно-синього кольору.

Втім, важливий не лише колір, а і форма посуду. Їжу та напої краще подавати у вузькому та глибокому посуді замість широкого. Дослідження показують, що люди, які їдять та п’ють з низького та широкого посуду, з’їдають більше, ніж ті, хто користується вузькими мисками та склянками, навіть якщо вони однакові за об’ємом.

Поділись


Новини партнерів