Не тільки ягоди, а й листя аґрусу приносять організму неоціненну користь

Аґрус – це популярна і корисна ягода, при постійному вживанні якої забезпечується позитивний вплив на велику кількість внутрішніх органів. Використовувати можна не тільки плоди, а й листя. Багато людей пам’ятають цю незвичайну ягоду з дитинства, так як чагарники знаходилися практично в кожному бабусиному саду. Але зараз багато садівників і городників відмовляються від аґрусу, хоча він приносить користь будь-якому організму.

Унікальність аґрусу

Які б сорти ви не вибрали – зелені, жовті або червоні, їх користь для здоров’я буде однаковою. Про це знали навіть наші предки, тому аґрус вирощувався практично в кожному саду. До плюсів даних чагарників відноситься легкість вирощування, так як вони не мають потреби в якому-небудь специфічному догляді.

Скористатися можна не тільки ягодами, а й навіть листям, які використовуються для створення різних відварів або настоїв.

Корисність ягоди

Аґрус чудово впливає на роботу печінки, серця і нирок. Завдяки регулярному вживанню даної ягоди гарантується профілактика шлункових захворювань і раку шлунково-кишкового тракту. Наші бабусі робили сироп з аґрусу, який був незамінний при лихоманці, застудах, запаленнях і вірусах.

При високій температурі настій на цій ягоді дозволяє знизити температуру, але при такому складному стані не рекомендується переборщувати з кількістю продукту.

Більше вітаміну С, ніж в смородині

Завдяки високому вмісту вітамінів А, В1, С, D і Е, а також низьку калорійність аґрус вважається ідеальним продуктом для людей, які намагаються схуднути. Ягоди містять лимонну і виноградну кислоту, фруктозу, пектин, ніацин, калій, фосфор і кальцій. Тому за рахунок їх вживання зміцнюється імунітет.

Пектин не тільки стимулює роботу кишечника, але і знижує рівень холестерину. Завдяки високому вмісту антиоксидантів, забезпечується захист від розвитку пухлин.

Порятунок від анемії і хвороб нирок

Аґрус здатний допомогти при запаленні сечовивідних шляхів і нирок, а також володіє унікальною здатністю вимивати бактерії з сечостатевої системи. Він вважається ефективним засобом від різних видів заражень.

Аґрус зміцнює стінки кровоносних судин і бореться з підвищеним кров’яним тиском. Якщо у вас є проблеми з анемією, ви повинні їсти аґрус кожен день. Ягоди містять велику кількість заліза. Додатково ягідки покращують якість шкіри, волосся і нігтів.

Обов’язково використовуйте листя

Листя аґрусу містить багато вітамінів і поживних речовин, причому особливо багате вітаміном С. В нього входять дубильні речовини, флавоноїди і мінеральні солі, наприклад мідь, магній і марганець.

Високий вміст вітаміну С дуже важливо для людей з ослабленим імунітетом, а особливо важливо робити відвари восени, взимку і навесні, коли організм більш чутливий до розвитку захворювань, таких як грип або застуда. Це потужний антиоксидант, який захищає клітини від передчасного старіння і впливу вільних радикалів.

Відвари і настої з листя аґрусу володіють потужною дезинфікуючою і протизапальною дією. Їх застосовують при ранах, подряпинах, а також для полоскання порожнини рота при різних запаленнях.

Таким чином, ягоди і листя аґрусу вважаються ідеальним засобом для боротьби з різними захворюваннями, профілактики хвороб і поліпшення стану шкіри і волосся. З них можна робити відвари, розчини для зовнішнього застосування, варення або інші продукти, які не тільки корисні, але і неймовірно смачні.

Поділись


Новини партнерів