Фахівці пояснили, чим куріння небезпечне для здоров’я жінки

Куріння – це одна з головних причин виникнення цілого ряду хвороб, і в той же час це дуже поширена звичка. В більшості країн чоловіки палять більше, ніж жінки, однак саме для жінок воно є більш небезпечним, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Наслідки куріння вивчаються в усьому світі і інформація про них постійно оновлюється. Зараз встановлено, що жінки, які курять, мають більший ризик виникнення таких проблем зі здоров’ям:

Аневризми.  Нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, показало, що у жінок, які курять, аневризми в мозку виникають в чотири рази частіше, ніж у жінок, що не палять. Якщо жінка також страждає на гіпертонію, то ризик зростає в сім разів. Аневризма в мозку небезпечна тим, що її розрив в будь-який момент може стати причиною геморагічного інсульту. Навіть якщо розрив не відбудеться, аневризми можуть викликати сильний головний біль, порушення зору та оніміння однієї половини обличчя.

Безпліддя. За даними Американської асоціації легень, паління призводить до утворення в організмі приблизно 7000 хімічних речовин, частина з яких може завдати шкоди репродуктивному здоров’ю. Управляння з продовольства та медикаментів США стверджує, що куріння впливає на гормональний фон жінки та утруднює зачаття. Деякі з речовин, які містяться в сигаретах безпосередньо пов’язані з безпліддям. Численні дослідження показали, що куріння збільшує ризик позаматкової вагітності та викиднів.

Рак. Американська асоціація легень заявляє, що мінімум 69 із 7000 сполук, що утворюються при курінні, можуть спричинити рак. Значна частина решти цих сполук є токсичними і можуть збільшити шкоду, яку завдають організму вільні радикали. Хоча ризик раку легенів через куріння однаково зростає і у чоловіків, і у жінок, у останніх також збільшується ризик розвитку раку шийки матки, ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози, нирок та сечового міхура.

Респіраторні захворювання. У курців часто зустрічаються пошкодження легенів та дихальної системи загалом. Американська асоціація легень зазначає, що у жінок, які курять, не тільки збільшується ризик розвитку важкої форми хронічної обструктивної хвороби легень, а і в 22 рази більше шансів померти від неї. Ризик розвитку емфіземи та хронічного бронхіту теж стає значно вищим.

Хвороби серця. За даними Американської асоціації серця, у жінок, що палять, на 25% частіше розвиваються серцеві захворювання, ніж у чоловіків, що мають таку ж звичку. Ще більше зростає ризик інсультів та хвороб серця, якщо жінка приймає оральні контрацептиви. Куріння пошкоджує судини і згущує кров, збільшує вміст вуглекислого газу в крові та знижує рівень “хорошого” холестерину. Все це погіршує кровообіг та робить серцеві хвороби дуже поширеними серед курців.

Поділись


Новини партнерів