Вчені назвали головні фактори ризику розумового спаду в середньому віці

Вчені з’ясували, що люди, які палять, страждають на діабет або гіпертонію, мають більший ризик зниження функції мислення в середньому віці, пише Жіночий світ з посилання на Health Day.

Гіпертонія та діабет стають більш поширеними саме у людей середнього віку.

“Ми виявили, що ці два фактори, як і куріння, пов’язані з більшими шансами на прискорення когнітивного [розумового] ​​зниження навіть за короткий проміжок часу в п’ять років”, – сказала головна авторка дослідження доктор Крістін Яффе. Вона професор психіатрії, неврології та епідеміології в Каліфорнійському університеті, Сан-Франциско.

Яффе зазначила, що ці результати мають заохотити вчених з’ясувати, чи є ще якісь фактори, що сприяють стрімкому віковому зниженню мислення та пам’яті, на які ми можемо впливати.

Для цього дослідження команда Яффе зібрала дані майже 2700 людей, середній вік яких становив 50 років. Їхні когнітивні навички перевірялись на початку спостереження та через 5 років. В кінці експерименту у 5% учасників спостерігалось зниження когнітивних функцій. З них 7,5% мали підвищений артеріальний тиск, 10% хворіли на діабет а майже 8% палили.

Після поправок на вік, стать, расу, рівень освіти та інші фактори вчені виявили, що курці мають на 65% більший ризик стрімкого зниження розумових функцій, ті, хто має високий тиск – на 87%, а діабетики – в три рази більший ризик, ніж їхні здорові однолітки.

“Дивно, але ожиріння та високий рівень холестерину не збільшили ризик когнітивного спаду”, – сказала Яффе.

У людей, які мали 1-2 фактори ризику, когнітивний спад в середньому віці спостерігався вдвічі частіше, а в тих, хто мав усі три фактори – втричі частіше, ніж у тих учасників, які не мали жодного з них.

Отримані результати були нещодавно опубліковані в журналі Neurology.

Поділись


Новини партнерів