Імунітет до COVID-19 може виявитися вкрай недовговічним

Вчені пояснили відсутність імунітету до COVID-19 у перехворілих 

Імунітет проти COVID-19 у людей, які від нього одужали, може зникнути приблизно через 90 днів, як показало нове дослідження, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Дослідження на цьому тижні опублікували в журналі New England Journal of Medicine. Науковці виявили, що в 34 пацієнтів, дані яких були включені в дослідження, перевіряли наявність антитіл проти SARS-CoV-2 через 44-119 днів після появи в них перших симптомів. Однак, досі не зрозуміло, чи здатні вони захистити від повторного зараження.

“Якщо наші вимірювання точно відображають антитіла, що захищають людей від інфекції, наші результати дозволяють припустити, що вони можуть бути відносно недовговічними, а імунітет може знизитись”, – сказав співавтор дослідження доктор Отто Ян, спеціаліст з інфекційних захворювань Медичної школи Геффен Каліфорнійського університету у Лос-Анджелесі.

Результати досліджень потрібно перевірити ще одним, значно масштабнішим дослідженням. Однак, якщо антитіла проти коронавірусу справді мають коротку тривалість “життя”, це буде суттєвою перешкодою на шляху створення колективного імунітету.

“Якщо люди знову ставатимуть сприйнятливими до інфекції через кілька місяців або кілька років, то дозволяти людям інфікуватись для формування колективного імунітету може виявитись не ефективною стратегією”, – сказав Ян.

Аналіз включав 34 пацієнти віком від 21 до 68 років. Аналізи крові вперше виявили антитіла – або клітини, вироблені імунною системою для боротьби з вірусом – вже через 18 днів після появи симптомів у деяких пацієнтів, але в інших до появи перших антитіл минуло 65 днів.

Загалом, ці дані підтверджують результати аналогічного дослідження 65 пацієнтів, які одужували COVID-19 в Англії. Воно показало, що лише у 17% залишилися антитіла проти вірусу через 90 днів після появи симптомів.

Тим не менш, враховуючи, що досі не зрозуміло, на скільки антитіла здатні захищати від коронавірусу, потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи реагуватиме на нього імунна система.

Поділись


Новини партнерів