Науковці виявили, що безсимптомний COVID-19 може бути небезпечним для життя

На початку пандемії медики були ошелешені швидкістю, з якою поширювався новий коронавірус. Незабаром по всьому світу почали підтверджувати позитивні результати тестів у людей, які не проявляли жодних симптомів. Вчені висунули гіпотезу, що саме безсимптомні носії сприяють розповсюдженню хвороби. І хоча невизначеність у цьому питанні зберігається, точно відомо, що у більшості інфікованих СOVID-19 хвороба ніяк не проявляється, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Вважається, що цим людям пощастило, оскільки їм не доводиться проходити важке лікування і інфекція минає для них без довгострокових наслідків. Однак, останнє дослідження показало, що це не так.

Дослідження, проведене в Ухані, Китай, яке описувало патологічні зміни в легенях безсимптомних пацієнтів з COVID-19, показало, що навіть у серйозних випадках коронавірусної інфекції може не проявлятись респіраторних симптомів.

Хоча безсимптомне протікання респіраторних інфекцій – не рідкість, при COVID-19 легкі, на перший погляд, випадки хвороби можуть стати причиною серйозного пошкодження внутрішніх органів.

Науковці виявили у тих, хто переніс коронавірусну інфекцію без симптомів, ураження легенів, які зазвичай виникають при запаленнях. Ці ураження не є специфічними для COVID-19, вони можуть супроводжувати і інші легеневі хвороби. Однак, дуже дивно, що в пацієнтів не з’являються звичайні симптоми пневмонії або проблеми з диханням, наприклад задишка.

Лише у чверті пацієнтів, які брали участь у дослідженні, проявились легкі симптоми, наприклад кашель або лихоманка. Поки вчені не розуміють, чому в одних людей з’являються симптоми, а в інших – ні. Двоє людей одного віку з однаковим загальним станом здоров’я можуть перенести хворобу по-різному. Та, як з’ясувалось, відсутність симптомів ще не означає відсутність шкоди.

Тому небезпека безсимптомного протікання коронавірусу не лише в тому, що ви можете не знати, що хворі та інфікувати інших, а і в тому, що ви можете не пройти належну діагностику та лікування, що збільшує ризик смерті та непоправного ушкодження внутрішніх органів.

Поділись


Новини партнерів