Експерти назвали чай, який знижує кров’яний тиск та рівень холестерину

Високий рівень холестерину може стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям. В основному причиною високого рівня холестерину є нездоровий раціон з великою часткою жирної їжі, нестача фізичних вправ, надмірна вага, куріння та вживання алкоголю, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Щоб знизити рівень холестерину, медики переважно рекомендують перейти на здорове харчування та регулярно займатись спортом. Але останні дослідження показали, що в цьому може також допомогти чай з бергамотом.

Чай з бергамотом, більш відомий як Ерл грей, виготовляють шляхом додавання до чорного чаю екстракту олії зі шкірки бергамота. Рослинні сполуки, які містяться в бергамоті, мають корисні для здоров’я властивості, одна з яких – зниження рівня ЛПНЩ, або “поганого” холестерину. В основному це заслуга флаванонів, які інгібують відповідальні за вироблення холестерину ферменти.

В дослідженні взяли участь 80 людей з підвищеним рівнем холестерину в крові. Щодня протягом шести місяців вони приймали екстракт бергамоту. Після закінчення експерименту рівень “поганого” та загального холестерину в крові учасників суттєво знизився.

Подібні результати дали й інші дослідження. Деякі з них навіть показали, що бергамот може посилити дію традиційних ліків, які знижують рівень холестерину.

Крім того, чай з бергамотом допомагає знизити артеріальний тиск, що також добре позначається на здоров’ї серцево-судинної системи. В дослідженні, яке це підтвердило, взяли участь 95 дорослих людей з високим артеріальним тиском. Їх випадковим чином поділили на дві групи – одна щодня випивала по три чашки чаю з бергамотом, інша – ту ж кількість плацебо. Через шість місяців артеріальний тиск учасників, що пили чай, був значно нижчим, ніж в тих, хто пив плацебо.

До інших продуктів, які допомагають знизити ризик холестерину, належать жирні сорти риби, коричневий рис, горіхи, насіння, свіжі овочі та фрукти. Також медики рекомендують приділяти фізичним вправам середньої інтенсивності принаймні 150 хвилин на тиждень.

Поділись


Новини партнерів