Над світом нависла загроза ще однієї пандемії

Коронавірус продовжує поширюватись, у світі зафіксовано вже понад 10 мільйонів випадків інфікування. Але в Китаї зафіксовано ще один вірус, який має пандемічний потенціал, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Новий штам грипу, який отримав назву G4 EA H1N1, вперше зафіксували у свиней, але він може також передатись людині. Вчені стурбовані тим, що вірус може мутувати і стати більш заразним для людини, що дасть йому можливість швидко поширитись і спричинити ще одну пандемію.

Експерти стверджують, що виникнення ще однієї епідемії в поєднанні з вже існуючою пандемією коронавірусу утворить “ідеальний шторм”.

“Особливо турбує те, що новий вірус викликає у людей такі ж симптоми, як звичайний грип”, –  сказала професор Діана Белл з Університету Східної Англії, експерт із виникнення зоонотичних захворювань.

Громадськості вже рекомендовано відстежувати симптоми грипу, включаючи лихоманку та кашель, щоб обмежити поширення коронавірусної інфекції. Але циркуляція одразу кількох вірусів, що викликають однакові симптоми, може мати непередбачувані наслідки.

Китай намагається стримувати поширення нового вірусу, поки що ризик його розповсюдження невисокий. Однак громадськість закликають бути пильною, те, що у нас уже є одна глобальна пандемія, ще не означає, що не з’явиться інша.

Вчені виявили новий вірус, коли знайшли антитіла у китайських свинарів. Вірус може рости та розмножуватись у клітинах дихальних шляхів людини, хоча фахівці стверджують, що це не є безпосередньою проблемою. Якщо ж він мутує і зможе легко передаватись від людини до людини, то він становитиме глобальну загрозу. Вчені вже заявили, що вірус має всі ознаки того, що він пристосується для зараження людей.

За словами Белл, цей вірус вказує на необхідність глобальної дискусії щодо практики ведення сільського господарства. На даний момент, Китай є найбільшим виробником свинини у світі.

“Це підкреслює той факт, що ці віруси там, і що вони походять не лише з дикої природи; вони походять від домашньої худоби”, – сказала Белл.

За її словами це демонструє, що необхідний ретельний моніторинг захворювань худоби, а також негайне припинення незаконної торгівлі дикими тваринами.

Поділись


Новини партнерів