Фахівці розказали, як ромашковий чай діє на організм людини

Для багатьох людей надзвичайно важливі розслаблюючі ритуали перед сном. Наприклад, багато людей намагається щовечора випивати чашку гарячого чаю без кофеїну, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Одним з таких чаїв є ромашковий чай. Він викликає відчуття сонливості та допомагає швидше заснути.

“Продукти з ромашки, такі як чай та ефірна олія для ароматерапії, мають заспокійливий ефект і допомагають лікувати безсоння”, каже Майкл Бреус, доктор філософії, психолог та фахівець зі сну. “Зазвичай вони використовуються, як легкі заспокійливі та снодійні засоби”.

Ромашка допомагає викликати відчуття сонливості через свою хімічну структуру. Екстракт ромашки містить апігенін, хімічну сполуку, яка викликає сонливість, коли він зв’язується з рецепторами GABA в мозку. З цими ж рецепторами зв’язуються бензодіазепіни, які використовуються як засоби проти тривожності.

Коли апігенін з ромашки зв’язується з рецепторами GABA, він має заспокійливу та розслаблюючу дію.

Дослідження, що було опубліковано в Journal of Advanced Nursing в 2015 році, показало, що чай з ромашки допомагає краще заснути. В ньому взяли участь 80 жінок з проблемами сну, які нещодавно народили.

За словами Бреуса, щоб швидше заснути, потрібно випивати чашку ромашкового чаю за 45 хвилин до того, як ви ляжете спати. Цього часу вистачить для метаболізації хімічних сполук, що мають седативну дію.

Однак, незважаючи на те, що ромашка може викликати відчуття сонливості, дослідження не знайшли переконливих доказів того, що вона може насправді покращити якість вашого сну протягом ночі. Та чашка гарячого чаю в кінці напруженого дня дозволяє розслабитись. Фахівці рекомендують відмовитись від алкоголю та перегляду стрічки соцмереж за годину до сну, натомість прийняти гарячу ванну та випити чашку ромашкового чаю.

Поділись


Новини партнерів