Канадські вчені встановили, як фрукти та овочі впливають на здоров’я мозку

Експерти у всьому світі пов’язують здорове харчування зі здоровим способом життя. На додачу до цього, нове дослідження встановило, що збільшення частки фруктів, овочів, бобових у раціоні корелює зі здоров’ям мозку, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Дослідження, опубліковане в Nutrition Health and Aging, показало, що люди, які вживали ці здорові продукти, показували кращі результати на тестах мовлення. Мовлення – це важливий показник когнітивних функцій. Когнітивні функції – це навички мозку, які допомагають нам думати, вчитися і запам’ятовувати.

В дослідженні взяли участь англомовні канадці віком від 45 до 85 років. Їх попросили за одну хвилину перерахувати якнайбільше слів із заданої категорії. Відповідно до звіту ANI, цей тест вимірює мовлення та виконавчу функцію мозку людини і може бути використаний для виявлення когнітивних порушень.

Було встановлено, що люди, які недостатньо харчуються, мали гірше мовлення, ніж ті, хто вживав велику кількість овочів та фруктів.

“Ці результати узгоджують з дослідженням, яке виявило, що середземноморська дієта, яка включає багато фруктів, овочів, горіхів та бобових культур, зменшує ризик когнітивних порушень”, – розповіла співавторка дослідження доктор Карен Девісон директор програми досліджень харчування в Кванлентському політехнічному університеті у Британській Колумбії та науковий співробітник з питань первинної медичної допомоги в Північній Америці. “Кожна додаткова порція фруктів та овочів на день покращувала показники мовлення, але найкращі результати показали ті, хто вживав щонайменше 6 порцій цих продуктів на день”.

Співавтор дослідження Захраа Сааб, нещодавній випускник факультету громадського здоров’я Університету Торонто, заявив, попереднє дослідження виявило зв’язок між недоїданням та когнітивним зниженням.

Науковці зробили висновок, що більш ефективна політика в області охорони здоров’я може сприяти зниженню ризиків для здоров’я, пов’язаних із харчуванням, особливо для осіб середнього та похилого віку. Також це допоможе захистити їхнє когнітивне здоров’я.

Поділись


Новини партнерів