Як алкоголь впливає на якість сну

Так, алкоголь допомагає вам швидше заснути, але в цілому він погіршує якість сну протягом ночі, пише Жіночий світ з посилання на Insider.

“Коли ви приймаєте речовини, які можуть викликати сонливість або подовжити сон, такі як алкоголь, мозок та організм в цілому не відновлюється”, – пояснює Кейт Хайнзерлінг, доктор медичних наук, фахівець з терапевтичної медицини та наркології Центру здоров’я Сент-Джон. “Ви не зможете відпочити так, як могли б, якби заснули без допомоги алкоголю”.

Близько 30% людей, що страждають на безсоння, вживають алкоголь, аби заснути. Але насправді це не може вирішити проблему. Ось 4 причини, з яких алкоголь погіршує ваш сон:

Алкоголь порушує ваші циркадні ритми. Саме вони примушують нас відчувати сонливість в той час, коли ми зазвичай лягаємо в ліжко. Їх регулює внутрішній годинник нашого тіла. Алкоголь порушує вироблення мелатоніну, гормону, який формує наш циркадний ритм сну.

У дослідженні 2007 року, опублікованому в Chronobiology International, було встановлено, що навіть помірна кількість алкоголю, спожита за годину до сну, зменшує вироблення мелатоніну. Учасники дослідження випивали близько 0,5 г горілки на фунт маси тіла (0,45 кг), і приблизно через дві з половиною години після цього рівень мелатоніну у них був на 19% нижчим порівняно з тими, хто не вживав алкоголь.

Алкоголь пригнічує швидкий сон. Огляд 27 досліджень, який було опубліковано в 2013 році  в журналі Alcoholism: Clinical and Experimental Research, показав, що люди, які вживають алкоголь перед сном, пропускають фазу швидкого сну. Саме під час швидкого сну відбувається формування довгострокових спогадів.

Крім того, коли алкоголь метаболізується та виводиться з організму, людина прокидається, тому вона не може повноцінно відпочити вночі.

Алкоголь примушує частіше відчувати потребу в сечовипусканні. Алкоголь дуже сечогінний і після келиха пива вам потрібно буде більше часу провести у вбиральні, ніж після тієї ж кількості безалкогольного напою. Невелике дослідження, проведене в 2010 році і опубліковане в Alcohol and Alcoholism, вивчало сечогінну дію одного літра пива. В ньому взяли участь 12 чоловіків. Науковці виявили, що при вживанні пива викид сечі у суб’єктів дослідження зріс на 2-4% порівняно зі вживанням безалкогольних напоїв.

Алкоголь ускладнює дихання. Алкоголь пригнічує роботу ЦНС, уповільнює серцебиття та дихання. Комбінація алкоголю із іншими заспокійливими засобами, наприклад снодійними, може бути навіть смертельною. Особливо небезпечно це для людей, що страждають від апное сну. Також алкоголь може викликати хропіння та симптоми апное у людей, у яких його раніше не було.

Тому експерти не радять намагатись вирішити проблеми зі сном за допомогою алкоголю. Спробуйте замінити його на інші напої, скажімо, ромашковий чай, який теж викликає сонливість, але без негативних наслідків вживання алкоголю.

Поділись


Новини партнерів