Науковці виявили, що інтенсивні щоденні тренування можуть скорочувати життя

Науковці проаналізували дані про тривалість життя японських артистів і виявили, що актори Кабукі (класичні японські танцювальні драми), які відомі своїми енергійними танцями, жили менше, ніж їхні колеги, що займались іншими напрямками традиційного мистецтва, в яких нема потреби в постійній фізичній активності, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Результати, опубліковані в журналі Palgrave Communications, свідчать про те, що напружені тренування, пов’язані з роботою, протягом усього життя можуть не подовжувати тривалість життя.

Регулярні заняття спортом рекламуються, як запорука довголіття та здоров’я. Але не так багато досліджень порівнювали тривалість життя людей, чия робота була пов’язана з фізичною активністю та тих, хто веде малорухливий спосіб життя через специфіку своєї роботи.

Зараз Наоюкі Хаяші та Кадзухіро Кезука з Інституту вільних мистецтв Tokyo Tech провели незвичайне дослідження, яке ставить під сумнів ідею, що енергійні щоденні вправи корелюють з довголіттям.

Вони порівняли тривалість життя чотирьох різних груп акторів японського традиційного мистецтва, вивчивши дані про 699 професійних артистів-чоловіків, як живих, так і мертвих, записи про народження та смерть яких є загальнодоступними.

Вони висловлювали гіпотезу, що актори Кабукі живуть довше завдяки високому рівню фізичної активності, порівняно з акторами Садо, Ракуго та Нагаута, які проводять чайні церемонії, переказують комічні історії та грають на музичних інструментах просто сидячи на сцені.

Використовуючи метод під назвою множинні оцінки Каплана-Мейєра, науковці виявили, що всупереч очікуванням, тривалість життя акторів Кабукі була меншою, ніж у інших трьох груп артистів традиційних мистецтв.

Дослідники кажуть, що однією з причин відносно короткого терміну життя артистів Кабукі може бути те, що негативні наслідки перенапруження та надмірних фізичних навантажень переважають корисні ефекти регулярного виконання фізичних вправ. Ще однією причиною може бути те, що до 1934 року для гриму акторів Кабукі використовували засоби з токсичним свинцем.

Науковці додають, що їхнє дослідження має ряд обмежень. Скажімо, вони розглядали лише ті види мистецтва, якими переважно займаються чоловіки, тому воно не може показати, як щоденні інтенсивні тренування позначаються на тривалості життя жінок.

Тому, щоб визначити оптимальний рівень фізичної активності для здоров’я людини, а також визначити можливі позитивні ефекти від співу чи гри на музичних інструментах, потрібні додаткові дослідження.

Поділись


Новини партнерів