Дослідження показало, що важкі ускладнення від COVID-19 ризикує отримати кожний п’ятий

Новий аналіз показав, що 1,7 мільярда людей, тобто понад 20% населення планети, ризикують отримати важкі ускладнення від COVID-19 через хронічні проблеми зі здоров’ям, такі як ожиріння та хвороби серця, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Команда експертів з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини проаналізувала глобальні набори даних про хронічні хвороби, включаючи діабет, хвороби легенів та ВІЛ, і використали їх для того, щоб оцінити, скільки людей мають підвищений ризик серйозних ускладнень від COVID-19.

Вони виявили, що кожна п’ята людина має хоча б одну хронічну хворобу, яка створює для них підвищену небезпеку. І хоча не у всіх з них з’являються важкі симптоми при інфікуванні, вчені заявляють, що близько 4% населення світу (приблизно 350 мільйонів людей) у випадку хвороби потребуватимуть госпіталізації.

“По мірі того, як країни починають виходити з карантину, уряди шукають способи захистити найбільш вразливі категорії громадян від вірусу, який все ще поширюється”, – каже Ендрю Кларк, який взяв участь у дослідженні. “Людям, які мають хронічні хвороби, потрібно рекомендувати продовжувати дотримуватись соціального дистанціювання”.

Також Кларк зазначив, що результати цього аналізу повинні допомогти урядам визначити, які групи людей повинні в першу чергу отримати вакцину від коронавірусу, коли вона стане доступною.

Автори інших досліджень зауважують, що найбільша небезпека загрожує літнім людям. Хронічні хвороби, що збільшують ризик важких ускладнень від COVID-19, зустрічаються менш, ніж в 5% людей до 20 років, а в старшій віковій групі (від 70 років) від них страждає 2/3 людей.

Звісно, в кожній країні ризики різняться. В тих країнах, де населення переважно молоде, менше людей, що мають хоча б одну хронічну хворобу.

Маленькі острівні держави такі як Фіджі та Маврикій, мають найвищі показники діабету, а це відомий фактор ризику COVID-19. Ризикують також країни з великою поширеністю ВІЛ/СНІДу, такі як Лесото та Есватіні.

Понад 30% населення Європи має одне або кілька хронічних захворювань.

Ніна Швальбе з Колумбійської школи громадського здоров’я, коментуючи результати дослідження, заявила, що “пора перейти від універсального підходу до підходу, що орієнтується на тих, хто найбільше ризикує”.

Дослідження було опубліковано в журналі The Lancet.

Поділись


Новини партнерів