Експерти ВООЗ розповіли, коли пацієнти з коронавірусом найбільш заразні

У вівторок експерти ВООЗ заявили, що за результатами досліджень пацієнти з коронавірусом найбільш заразні саме тоді, коли в них починають з’являтися перші симптоми, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Саме через це поширення COVID-19 так важко контролювати. Але це все ж таки можливо, якщо проводити масові тестування та суворо дотримуватись соціальної дистанції, пояснили вони.

“З дуже обмеженої кількості інформації, що ми зараз маємо, найбільшою концентрація вірусу в організмі є в той час, коли починають проявлятись перші симптоми, тобто на ранній стадії хвороби”, – розповідає епідеміолог Марія ван Керхове.

Попередні дослідження, проведені науковцями із США та Німеччини, показали, що люди зі слабкими симптомами COVID-19 залишаються заразними 8-9 днів, однак для пацієнтів із важкими симптомами цей період значно довший.

Раніше деякі фахівці поставили під сумнів заяву, яку Керхове зробила в понеділок. Представниця ВООЗ говорила про те, що пацієнти без виражених симптомів рідко передають коронавірус іншим. Її опоненти казали, що ці вказівки можуть створити проблеми для урядів, які прагнуть зняти карантин.

Тоді, посилаючись на дослідження, в якому використовувалось комп’ютерне моделювання, Керхове уточнила, що деякі люди, що переносять хворобу безсимптомно, все ж можуть заразити інших.

“За деякими оцінками, близько 40% випадків передачі вірусу можуть бути пов’язані з безсимптомними носіями, але ці дані взяті з моделей. Тому я не включила їх у свою вчорашню доповідь, але я хочу переконатись, що ясно дала це зрозуміти” – сказала Керхове у вівторок.

Доктор Майк Райан, експерт ВОЗ з надзвичайних ситуацій, заявив, що новий коронавірус зосереджується у верхніх дихальних шляхах, тому передається легше, ніж споріднені з ним віруси SARS та MERS, які накопичуються в основному в нижніх дихальних шляхах.

“Тепер, коли ми дивимось на COVID-19, то бачимо інфекційний збудник, який накопичується у верхніх дихальних шляхах і для якого максимальне вірусне навантаження припадає на час, коли людина тільки починає відчувати симптоми” – пояснює він.

Поділись


Новини партнерів