Науковці з’ясували, що може бути причиною хронічного гаймориту

Якщо ви постійно боретесь з синусовими інфекціями, причиною може бути нестача корисних бактерій у вашому носі. Такі висновки зробили науковці з Антверпенського університету, що в Нідерландах, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Попередні дослідження показали, що корисні штами бактерій перебувають у нашій травній системі, статевих шляхах та на нашій шкірі.

У цьому дослідженні науковці виявили, що люди з хронічним запаленням носа та пазухи мали нижчу кількість корисних лактобактерій у своїх верхніх дихальних шляхах, ніж люди без такого запалення.

Також вчені визначили специфічний штам лактобактерій, які особливо корисні і чудово пристосувались до життя в слизовій оболонці носа.

“У пацієнтів з гайморитом не так багато варіантів лікування. А ті, що зараз доступні, можуть спричинити такі проблеми, як резистентність до антибіотиків та інші побічні ефекти”, – каже авторка дослідження Сара Лебір.

Науковці оцінили рівень 30 різних сімейств бактерій у верхніх дихальних шляхах 225 хворих на хронічний риносинусит (гайморит) та 100 здорових людей.

У здорових людей була більша кількість лактобактерій, ніж у пацієнтів з гайморитом, в деяких частинах носа різниця була десятикратною.

Подальше дослідження показало, що специфічний штам лактобактерій мав протизапальні та протимікробні властивості, а також добре адаптувався до багатого на кисень середовища носа.

Також науковці розробили назальний спрей, який повинен відновити нормальний мікробіом носа. Зараз цей спрей проходить випробування на 20 добровольцях.

Лібер сказала, що вирішила вивчати це питання, коли її мати перенесла операцію для лікування хронічного риносинуситу. Вона зазначила, що введення корисних бактерій у ніс на її думку принесе користь багатьом людям, але попереду ще клінічні випробування, для ких потрібен час.

Дослідження було опубліковано 26 травня в  в журналі Cell Reports.

Поділись


Новини партнерів