Лікар розповів, якою може бути причина неприємного запаху з рота

Якщо ви страждаєте від неприємного запаху з рота, але не можете встановити причину, можливо, що винуватцями є пробки в мигдаликах, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

Пробки в мигдаликах – це невеликі кальцифіковані відкладення, які накопичуються на заглибленнях мигдалин. Вони не несуть серйозних ризиків для здоров’я, але коли вони затвердівають та починають рости, їм варто приділити увагу. Фахівець з питань хвороб голови та шиї Кайра Осборн пояснила, на які ознаки варто звернути увагу і дала поради щодо профілактики пробок в мигдаликах.

Мигдалини допомагають нам боротись з інфекціями, вони виявляють та відфільтровують бактерії та віруси, що потрапляють в організм через рот. Мигдалини, як і рот, ніс та горло, покриті слизовою оболонкою. І саме щілини в слизовій оболонці і призводять до проблем.

Коли частинки їжі чи будь-чого іншого потрапляють у ці щілини, вони починають затвердівати, утворюючи відкладення кальцію. Найчастіше ці відкладення невеликі, непомітні для неозброєного ока та нешкідливі.

Однак, у деяких випадках відкладення на мигдалинах можуть створювати проблеми. Найпоширеніші симптоми пробок – неприємний запах з рота, подразнення горла, набряк і білястий наріст на мигдалині.

Також неприємний запах з рота може бути ознакою тонзиліту. Він викликається вірусами або бактеріями. Серед інших його ознак – почервоніння та запалення мигдалин, лихоманка та головний біль. Найчастіше тонзиліт зустрічається у дітей, старших за 3 роки, але він може вражати людей будь-якого віку.

Доктор Осборн каже, що виникнення пробок на мигдалинах індивідуальне. Хтось із ними стикається раз чи двічі за все життя, хтось же майже щотижня. Якщо в оболонці мигдалин багато щілин та нерівностей, це збільшує шанси, що в них накопичаться відкладення.

Найкращий спосіб їх профілактики – очищувати мигдалини. Доктор Осборн радить ретельно чистити зуби та полоскати рота підсоленою водою після кожного прийому їжі. Багато людей самостійно зчищають відкладення на мигдалинах за допомогою зубної щітки чи ватного тампону. Але якщо на мигдалинах знову і знову утворюються пробки і при цьому вони створюють незручності, можливо, варто подумати про їх видалення.

Поділись


Новини партнерів