Медики з’ясували, чи справді м’ясо шкодить серцю

Медики роками сперечалися про те, чи шкідливе для серця вживання м’яса. Нещодавнє дослідження підкріпило думку, що зловживання м’ясом може мати несприятливі наслідки не лише для серця, а і для здоров’я загалом, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

Дослідження включало  29 682 дорослих із США. Науковці встановили, що всі види м’яса, крім риби, сприяють погіршенню здоров’я.

“Збільшення споживання обробленого м’яса, необробленого червоного м’яса та птиці (але не риби) було пов’язане зі збільшенням ризику серцево-судинних хвороб”, – сказала Кейт Паттон з Клініки Клівленда.

Споживання обробленого м’яса та червоного необробленого м’яса корелювало з підвищенням ризику смерті.

Паттон зазначила, що краще уникати споживання обробленого м’яса, коли ви маєте таку можливість. Сюди належать бекон, ковбаси та сосиски.

Що стосується курки, то найкраще вживати її приготованою на грилі, оскільки смажена та панірована курка містить багато зайвих вуглеводів та жирів.

Тому Паттон радить скоротити до мінімуму споживання червоного м’яса та збільшити, на скільки це можливо, частку риби у вашому раціоні.

Дослідження показало, що риба – це найздоровіший різновид м’яса, її споживання не пов’язують ані зі збільшенням ризику серцево-судинних хвороб, ані зі смертю.

“Намагайтесь обмежитись лише пісним м’ясом”, – коментує Паттон. “Я намагаюсь заохотити людей їсти тільки його. Червоне м’ясо можна споживати один, можливо два рази на тиждень. Теж саме стосується домашньої птиці, їжте її в міру. А от рибу потрібно їсти частіше, в ідеалі – 2-3 рази на тиждень”.

Повний звіт про дослідження було опубліковано в JAMA Internal Medicine.

Поділись


Новини партнерів