7 ефективних способів зробити ваш раціон більш здоровим без радикальних змін

Збалансована дієта сприяє зміцненню здоров’я організму. Збалансованою може вважатись тільки та дієта, яка включає всі необхідні організму поживні речовини в оптимальних кількостях, які можуть забезпечити ріст та розвиток. За допомогою здорового харчування ви можете контролювати вагу і зміцнити здоров’я всіх систем органів, пише Жіночий світ

Важливо розуміти, що здорове харчування не означає дотримання суворої дієти. Ви можете внести кілька невеликих змін у свій звичний раціон, аби зробити його більш здоровим.

В першу чергу, необхідно тримати вдома тільки здорові закуски. Більшість людей не може без перекусів між прийомами їжі і обирають для цього зазвичай щось на зразок крекерів чи чіпсів. Простежте, щоб у вашому домі не було таких закусок. Так ви уникнете спокуси з’їсти щось нездорове та оберете більш корисні альтернативи – ягоди, фрукти, горіхи чи склянку молока.

Також слід простежити, аби ваш сніданок містив достатню кількість білка. Білок дасть довге відчуття ситості, допомагаючи уникнути зайвих перекусів, а також допоможе підсилити метаболізм. Найкращим варіантом для сніданку є яйця, які містять небагато калорій, але при цьому багаті на білки, а також вітаміні А, D, В та В12.

Спробуйте підрахувати, які речовини і в якій кількості ви отримуєте з вашого звичайного раціону, а потім порівняйте ці дані з рекомендованими щоденними нормами споживання. Можливо, ваше харчування потребує внесення певних змін. За необхідності можете проконсультуватись з лікарем-дієтологом.

Якщо перед вами постав вибір між цілим фруктом та соком з нього, сміливо обирайте фрукт. Фруктові соки – це смачні та здорові напої, але вони не містять клітковини, на яку дуже багаті самі фрукти. Якщо ж ви полюбляєте саме соки, постарайтесь робити їх вдома самостійно. Пакетовані соки містять багато цукру та консервантів.

Для тих, хто хоче дотримуватись здорового харчування, горіхи повинні бути обов’язковою частиною щоденного меню. Вони містять клітковину, рослинні білки та жирні кислоти омега-3. Надто захоплюватись горіхами не варто, вони мають високу калорійність, однак жменя горіхів кожного дня збагатить ваш раціон багатьма поживними речовинами. Також горіхи – це одна з найздоровіших закусок.

Насправді, важливо не тільки правильно підібрати продукти, а і подбати про здоров’я кишечника. Саме кишечник відіграє вирішальну роль у травленні та роботі імунної системи. Щоб забезпечити здорове функціонування кишечника, необхідно додати до свого раціону продукти з пробіотиками. Це можуть бути йогурти, кефір, квашена капуста та інші, цілком звичні для нас продукти.

Також важливо підтримувати оптимальну кількість вологи в організмі. Те, що ви не відчуваєте спраги, не обов’язково означає, що у вас немає зневоднення. Тому випивайте щодня по 30 мл води на один кілограм вашої ваги.

Поділись


Новини партнерів