Чи справді помідори спричиняють камені у нирках

Жовті та червоні помідори – дуже смачні та популярні у всьому світі овочі. Їх використовують для приготування рагу та соусів, салатів та солінь, вони додають кольору та смаку будь-яким стравам. Але популярні вони не лише завдяки своїм смаковим якостям – помідори містять багато поживних речовин. Серед низ вітамін С, вітамін А, калій, клітковина та рослинний білок. Помідори корисні для зору, зменшують ускладнення від діабету та знижують ризик раку простати, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Однак, існує поширена думка, що вживання помідорів пов’язане зі збільшенням ризику утворення каменів у нирках. Невже справді овоч, який приносить стільки користі для здоров’я, може бути причиною іншої хвороби? Давайте розберемось.

Існує кілька типів каменів у нирках. Найпоширеніший з них – кальцієві камені. Вони утворюються внаслідок відкладення великої кількості оксалату кальцію в наших нирках. Це природна речовина, яка міститься у багатьох овочах та фруктах. Більше того, навіть наша печінка виробляє певну кількість оксалату кальцію щодня.

Наші кістки та м’язи поглинають певну кількість кальцію з крові, але коли його в організмі забагато, організм направляє кальцій до нирок, щоб вивести разом із сечею. Іноді нирки не можуть впоратись з великою кількістю кальцію, тоді він починає накопичуватись і поступово затвердіває. Помідори містять оксалат кальцію, тому їх пов’язують з утворенням ниркових каменів.

Але якщо ви любите додавати в їжу помідори, не припиняйте це робити через міф. Саме так, утворення каменів у нирках через вживання помідорів – не більше, ніж міф. Хоча вони містять оксалат кальцію, його вміст надто малий, щоб призвести до утворення каменів. На 100 г помідорів припадає лише 5 г оксалату. Якби помідори дійсно були такими шкідливими, то людям, яким діагностували наявність в нирках каменів, медики рекомендували б повністю виключити їх з раціону, але цього ніхто не робить.

Якщо ви здорові і проблем з нирками не маєте, то можете їсти стільки помідорів, скільки забажаєте. Якщо ж у вас є проблеми з нирками, то споживання оксалату кальцію дійсно краще обмежити. Але самим лише виключенням з раціону помідорів тут не відбудешся. Оксалат кальцію міститься також в шпинаті, бобових, буряку, ківі і ще багатьох-багатьох овочах та фруктах. Тож варто просто навчитись готувати їх правильно.

Таким чином, уникання одного чи кількох овочів та фруктів ніяк не допоможе вам запобігти утворенню каменів у нирках. Що ви дійсно можете зробити, аби зменшити ризик, то це випивати щодня по 2 л чистої води, зменшити споживання натрію, додати до свого раціону рослинний білок та уникати прийому будь-яких добавок без відповідних аналізів та призначення лікаря.

Поділись


Новини партнерів