Фахівці розповіли, як відрізняється гіпертонія у жінок та у чоловіків

Практично кожна людина зіткнеться з цією проблемою у зрілому віці. Але розуміння того, як кров’яний тиск може змінюватись протягом життя, може допомогти людям зрозуміти, що контролювати його потрібно постійно, не зважаючи на те, скільки вам років, пише Жіночий світ

Якщо не контролювати високий кров’яний тиск, він може призвести до серцевої недостатності, інсульту, захворювань нирок, або інших проблем зі здоров’ям.

“Попередити шкоду можна, якщо підтримувати артеріальний нормальний тиск та добре його контролювати”, – сказала доктор Сандра Талер, професорка медицини та консультантка відділу нефрології та гіпертонії в клініці Майо в Рочестері, штат Міннесота. “Якщо ви ігноруєте цю проблему, тоді виникає набагато більший ризик ускладнень”.

“У західних суспільствах, та і в інших суспільствах також, підвищення кров’яного тиску з віком тісно пов’язано зі споживанням солі. Тому зменшення її кількості в раціоні повинно допомогти”, – додала Талер.

Надлишок солі в крові втягує воду в судини, що в свою чергу збільшує об’єм крові всередині них. Підвищення артеріального тиску може напружувати стінки судин, прискорювати накопичення закупорок і втомлювати серце, змушуючи його посилено працювати, щоб перекачувати кров.

Інші фактори ризику включають вік, високий індекс маси тіла та расу. Поширеність високого артеріального тиску у чорних дорослих у США – одна з найвищих у світі. Майже 59% чорношкірих чоловіків і 56% чорношкірих жінок мають гіпертонію, порівняно з 48% та 41% у білих чоловіків та жінок відповідно.

Якщо розглядати різницю за статтю, без прив’язки до раси, Талер заявила, що в чоловіків спостерігається тенденція до зростання артеріального тиску приблизно до 50 років, коли у жінок починають фіксувати більш високі показники гіпертонії.

Дослідження, опубліковані в січні в JAMA Cardiology, уважно проаналізували моделі артеріального тиску у чоловіків і жінок протягом життя. Дослідження показало, що, хоча у молодому віці чоловіки мають підвищений артеріальний тиск частіше, ніж жінки, темпи його зростання у жінок швидші, ніж у чоловіків, починаючи з 20 років.

“Результати дослідження свідчать про те, що у жінок може бути недостатньо діагностовано високий кров’яний тиск”, – сказав доктор Хонгвей Джі, провідний автор дослідження та клініцист з Жіночої лікарні в Бостоні.

“Що стосується дослідження або лікування високого артеріального тиску та здоров’я серцево-судинної системи, до жінок і чоловіків слід застосовувати різні стандарти”, – сказав Джі. “Що ще важливіше, ми, безумовно, повинні приділяти більше уваги контролю кров’яного тиску в ранньому віці, особливо для жінок”.

Талер заявила, що потрібно провести додаткові дослідження, аби зрозуміти, які фактори можуть впливати на таку різницю. Можливо, це пов’язано з менопаузою або прийомом оральних конрацептивів.

Але незалежно від вашого віку, раси чи статі, вона рекомендує такі заходи щодо контролю кров’яного тиску: обмежити споживання солоної їжі, підтримувати здоровий ІМТ, регулярно займатись фізичними вправами та уникати паління. Деяким людям можуть знадобитись препарати, що знижують тиск, але їх варто приймати лише за призначенням лікаря.

Поділись


Новини партнерів