Фахівці пояснили, як знизити ризик виникнення остеопорозу

Остеопороз вражає кістки людини, робить їх крихкими та ламкими. Іноді він на стільки сильно впливає на їх міцність, що навіть сильний кашель може спричинити перелом. А все тому, що збільшується пористість кісток, пише Жіночий світ

Остеопороз загрожує як чоловікам, так і жінкам. Споживання оптимальної кількості кальцію вважається ефективною його профілактикою, але цього недостатньо. Потрібно також внести певні зміни у раціон та спосіб життя. Ось кілька порад, який ви можете дотримуватись, щоб зменшити ризик виникнення остеопорозу:

По-перше, вживайте достатню кількість вітаміну D та кальцію. Кальцій надзвичайно важливий для здоров’я кісток та зубів, ми знаємо це з дитинства. Дорослій людині потрібно в середньому 1 г кальцію на добу. Але поруч із ним, необхідно отримувати також достатню кількість вітаміну D, без якого кальцій просто не зможе засвоїтись. Його можна отримати, якщо споживати жирну рибу, молочні продукти та гриби, а також наш організм може його синтезувати під впливом сонячного світла.

По-друге, підтримуйте здорову вагу. І зайва вага, і недостатня, можуть впливати на здоров’я кісток. Для того, щоб зменшити імовірність остеопорозу та переломів потрібно дотримуватись здорової дієти та регулярно виконувати фізичні вправи. Особливу увагу приділіть силовим тренуванням, вони сприяють зміцненню кісток.

По-третє, переконайтесь, що у вашому раціоні достатньо білка. Саме він має найбільше значення при формуванні та відновленні тканин. Найчастіше від дефіциту білка страждають вегетаріанці та вегани. Вони можуть отримувати білок з бобових, насіння та горіхів. У тих же, хто дотримується традиційної системи харчування, вибір джерел білка значно ширший – нежирне м’ясо, риба, яйця, молоко та молочні продукти.

По-четверте, відмовтесь від куріння. Шкоді, яку куріння завдає легеням, у ЗМІ приділяють значно більше уваги, але на кістки воно також діє згубно. Дослідження показали, що курці вдвічі частіше страждають від переломів. Тому намагайтесь кинути палити, а за необхідності зверніться по допомогу.

Поділись


Новини партнерів